Nema dogovora o izborima u Mostaru

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. (Al Jazeera)

Vođe Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nisu se usaglasili oko mogućeg rješenja za deblokiranje izbornog procesa u Mostaru.

Organizacije njihovih stranaka u Mostaru zadužene su da u narednim danima pokušaju usaglasiti osnovne principe.

Predsjednik SBB-a BiH  se nada rješenju do iduće sedmice, a predsjednik HDZ-a BIH kaže da će do četvrtka biti poznato u kojoj je mjeri rješenje usaglašeno.

Razgovori se nastavljaju sutra

“Tokom današnjeg sastanka razgovarano je vrlo ozbiljno i detaljno, ali nažalost bez definitivnog dogovora“, rekao je Radončić.

Po Čovićevim riječima, ideja svih je da izbori u Mostaru treba da budu održani 2. oktobra, pa izmjenama Izbornog zakona treba pronaći rješenje.

“Zajednički princip je da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH. Procjena je da ima smisla nastaviti razgovore danas i sutra. Siguran sam da će izbori u Mostaru biti održani 2. oktobra“, rekao je Čović.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine. Pokušava se doći do dogovora kako bi broj gradskih vijećnika bio proporcionalan broju birača.

Izvor: Al Jazeera i agencije