NEM 2019. pokazao kako prigrliti najnovije trendove na medijskom tržištu

U raspravi o vječnim (ne)prijateljima – platformama na zahtjev i TV-kanalima – istaknuta je potreba za prilagođavanjem tehnologije specifičnom tržištu (NEM)

Dubrovnik je bio domaćin najvećem događaju za televizijsku industriju u srednjoj i istočnoj Evropi, New Europe Marketu (NEM), na kojem je raspravljano o novitetima, sudbini televizijskih sapunica, tome ko će odlučivati o budućnosti sporta, ali i kako mlađe gledaoce, već naviknute na internetske servise i streaming, vratiti pred male ekrane.

Tokom NEM-a fokus je stavljen na lokalne produkcije, koje su danas više nego ikad dobrodošle na evropskom tržištu.

Posebni gosti sedmog NEM-a bile su slavne holivudske i televizijske zvijezde Jessica Alba i Gabrielle Union, koje su predstavile svoju novu seriju, L.A.'s Finest, o dvije policajke koje u Los Angelesu rade u Odjelu za suzbijanje droga, te njihov kolega Alan Cumming, koga gledatelji mogu gledati u seriji Instinkt.

Završni dan NEM-a bio je posvećen najnovijim trendovima i njihovim učincima na medijsko tržište.

Stručnjaci su usporedili platforme na zahtjev i TV-kanale te izrazili optimizam u vezi s budućim generacijama korisnika.

U raspravi o vječnim (ne)prijateljima – platformama na zahtjev i TV-kanalima – istaknuta je potreba za prilagođavanjem tehnologije specifičnom tržištu.

Zlatno doba televizije

“U zlatnom smo dobu televizije, što znači da imamo veću konkurenciju, veće budžete i više ulaganja. No, moramo ostati usredotočeni na stvaranje sadržaja jer, čim se počnemo fokusirati na distribuciju umjesto na sadržaj, u nevolji smo”, tvrdi Salim Mukaddam iz BBC Studiosa.

Govorilo se i o nužnosti različitih tehnologija koje se danas koriste u medijima.

Raspravljajući o ulozi milenijalaca kao korisnika, Katarina Pavlović, direktorica programa u Prvoj srpskoj televiziji, istakla je: “Većina regionalne publike starija je od 40 godina i ne možemo ih ignorirati. Očekujem da će milenijalci promijeniti ponašanje kad postanu stariji. Vjerujem da će promijeniti navike i vratiti se linearnoj televiziji. TV-kuće trebale bi im pružiti zanimljiv sadržaj kako bi ih privukle nazad.”

Što se tiče sporog tehnološkog napretka u srednjoj i istočnoj Evropi, Miloš Tomić, voditelj odjela za ugovaranje multimedijskih sadržaja u Telekomu Srbija, rekao je sljedeće: “OTT (over-the-top) definitivno će doći i u ovu regiju, ali sad još nije vrijeme za to zbog ekonomskih razloga, ali još i više zbog nerazumijevanja vrijednosti proizvoda.”

OTT je termin koji se koristi za isporuku videa do korisnika posredstvom mreže na koju pružalac nema nikakav utjecaj nego samo emitira sadržaj preko nje, odnosno sadržaji se emitiraju preko javnog interneta.

Raspravljajući o fleksibilnoj strategiji za sadržaj, Alberto Mari, direktor prodaje u Applicasteru, ponudio je rješenje za poboljšanje sveukupnog iskustva. Ističući da sam kvalitet sadržaja nije dovoljan za konkurentan digitalni sadržaj ili OTT kompanije, Mari insistira na uključivanju dizajna, upotrebljivosti i kvalitete streaminga u cjelokupno iskustvo kako bi se zadovoljilo korisnike.

Digitalna iskustva

Mari je s učesnicima podijelio svoje iskustvo s Applicasterom te im pružio uvid u znanje o digitalnom iskustvu potrebnom za vrhunsko sveukupno iskustvo.

“Sva tehnologija potrebna za vrhunsko korisničko iskustvo već je dostupna na tržištu, stoga se možete fokusirati na sadržaj i korisničko iskustvo. ZAPP, najnoviji Applicasterov proizvod, upravo vam to i omogućava. Vrhunski dizajn kombinacija je kreativnosti i podataka.”

Predstavljajući druge inovacije na tržištu, Alex Vigebo iz JW Playera istakao je ulogu videozapisa u člancima:

“Usluga JW Playera ‘Article Matching’ uparuje sadržaj članka s relevantnim videozapisom iz baze ponude te tako omogućava obogaćivanje tog sadržaja.”

Mia Pećina, voditeljica novoosnovanog Zagrebačkog filmskog ureda, predstavila je veliki korak koji je hrvatska prijestonica napravila za produkcije u potrazi za neotkrivenim lokacijama u regiji.

“Obala je prvo na što se pomisli na spomen Hrvatske, no mi bismo htjeli prebaciti fokus na kontinentalne gradove i druge dijelove zemlje”, rekla je Pećina.

Dan je završen prezentacijom o partnerstvu između Viacom International Media Networksa i distributera.

“Linearnu televiziju konzumiramo sve manje, ali zato konzumiramo sve više sadržaja”, rekla je Maja Porczynska, viša direktorica u Viacomu.

Izvor: Al Jazeera i agencije