Nelson: Vladajuće elite se bogate resursima građana BiH

Ako ste voljni da krenete putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Američkih Država podržat će vas u tome, poručio je građanima BiH američki ambasador Eric Nelson (EPA)

Nešto manje od mjesec dana prije održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra američki ambasador u BiH Eric Nelson optužio je vodeće političare u zemlji da se bogate resursima koji pripadaju građanima. 

“Državna preduzeća su neefikasna, ona su politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim tijelom i bogate se resursima koja pripadaju vama, građanima BiH”, napisao je Nelson u blogu, kojeg prenose bosanskohercegovački mediji.

Nelson je rekao da politički lideri u BiH mogu postići napredak kada to žele, što su pokazali osiguravanjem prava glasanja u Mostaru nakon 12 godina blokade izbornog procesa, ili usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Ipak, rekao je Nelson, bez veće opredjeljenosti vladinih zvaničnika da promijene situaciju, status quo, spirala pada u Bosni i Hercegovini će se nastaviti.

Američki ambasador je rekao da će Vlada SAD-a nastaviti vršiti pritisak na političke predstavnike u BiH da djeluju snažno na reformi javnog sektora i razvoju ekonomije, naročito sada kada pandemija COVID-19 i dalje bjesni, ali je pozvao građane da se i oni uključe u borbu za bolji ambijent u svojoj zemlji. “[…] malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla – ako ne odbijete da plaćate mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da bi svoje lidere pozvali na odgovornost”.  

Razlog za zabrinutost

Tri sedmice pred lokalne izbore u zemlji Nelson najveći razlog za zabrinutost vidi u postojanju prevara prilikom registracije birača za izbore, kao i na postojanje sistematskih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i izbornog nasilja. “Treba da zahtijevate efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost. S druge strane, ono što blokira ovo putovanje je neizlazak građana na izbore ili prodaja kontrole nad njihovom i budućnošću njihove djece tako što svoj glas prodaju za 100 KM, iznos koji ispari za nekoliko dana”.

Neslon kaže da je krajnja svrha inostrane pomoći prestajanje potrebe za njom. “USAID definiše samoodrživost kao sposobnost planiranja, finansiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredjeljenost da se ta rješenja provedu efektivno, inkluzivno i odgovorno. Jednostavno rečeno, samoodrživost znači da BiH sama rješava svoje probleme bez smjernica ili finansijske pomoći međunarodne zajednice”. “Ako ste voljni da krenete putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Država podržaće vas u tome”, napisao je, između ostalog, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Izvor: Agencije