Nelson: Ugrožavanje Daytona rezultirat će novim sankcijama

Dodik je već pet godina na 'crnoj listi' osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina (EPA)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini potvrdio je u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT1 da je Washington spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba za koje se utvrdi da ugrožavaju provođenje Dejtonskog sporazuma i rekao da je takvu poruku prenio i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku. 

Ambasador Eric Nelson sastao se s Dodikom u srijedu nakon što je postalo jasno da srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine primjenjuje taktiku blokiranja donošenje odluka u državnom vrhu nastojeći iznuditi promjene zakona o Ustavnom sudu, a istovremeno prijeteći da će u protivnom bh. entitet Republika Srpska krenuti putem otcjepljenja od Bosne i Hercegovine, piše Hina.

Nelson je rekao da je Dodiku tokom susreta prenio stav SAD-a da se moraju poštivati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine jer će u protivnom slijediti posljedice.

“Te posljedice također bi se ogledale u novim sankcijama jer u Washingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti koje jasno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina taj sporazum je tu i treba se poštivati”, rekao je američki diplomat.

Dodik već na ‘crnoj listi’

Dodik je već pet godina na “crnoj listi” osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina. Pod te sankcije dospio jezbog svoje retorike kojom je prijetio otcjepljenjem RS-a od Bosne i Hercegovine.

Nelson je istakao da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine “ključni stub državnih institucija” i da mora funkcionirati slobodno od bilo kakvog političkog utjecaja.

Poručio je da su međunarodne sudije, koje osporava Dodik, tu kako bi garantirale objektivnost Ustavnog suda u postupku donošenja odluka.

Dodao je da će modificiranje Dejtonskog sporazuma biti neizbježno kroz proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, ali to je sve pitanje parlamentarne procedure i dogovora.

“Tu je potreban kompromis koji će se zasnivati i na konsenzusu”, rekao je Nelson.

Izvor: Agencije