Nekoliko turističkih agencija u Srbiji vratit će državnu pomoć i otpustiti radnike

Iz Srbije su otvorene samo dvije strane turističke destinacije - Turska i Egipat (EPA)

U Srbiji se još nije zatvorila ni jedna turistička agencija, ali će nekoliko njih vratiti pomoć državi od tri minimalne zarade i otpustiti radnike, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je za agenciju Beta rekao da je situacija u poslovanju turističkih agencija katastrofalna jer četiri-pet mjeseci skoro da nema nikakvih prihoda i agencije nemaju novca da plate poreze i doprinose na tri minimalca koje su dobili iz prvog paketa državne pomoći.

Vlada Srbije je pomoć svim zaposlenim radnicima u tri minimalne zarade za april, maj i juni uslovila zabranom otpuštanja više od deset posto radnika do kraja oktobra, a u suprotnom poduzetnici i firme moraju da vrate novac sa kamatom u roku od pet dana i plate kaznu, ne manju od 100.000 dinara [850 eura] ako su poduzetnici ili i 500.000 [4.250 eura] ako su firme.  

“Neke agencije su izračunale da im je racionalnije da vrate pomoć i otpuste radnike”, rekao je Seničić.

Kap u moru 

Dodao je da od Vlade Srbije još nisu dobili odgovor na “Apel za pomoć” u kome su tražili otpis poreza i doprinosa na plate do kraja godine, moratorijum na otplatu kredita i poseban fond za kredite u Fondu za razvoj odakle bi se brže odobravali krediti za likvidnost jer se sada čeka tri mjeseca. 

“Novi paket pomoći države u iznosu od 60 odsto od minimalne zarade za dva meseca je za turističke agencije samo kap u moru jer za sada nema ni tri-četiri odsto prometa u odnosu na prosečan, pošto su otvorene samo dve strane destinacije – Turska i Egipat”, rekao je Seničić. 

Komercijalni direktor turističke agencije “Plana turs” Milan Vasić rekao je da je ta agencija ranije usluživala 35.000 turista, a ovog ljeta je u Egipat poslala 200, a u Tursku 600.

“Bez sektorske podrške ne vidimo svetlo na kraju pandemije i agencije će prepoloviti broj zaposlenih pošto i odobravanje kredita za likvidnost ide presporo”, rekao je Vasić.

Prema riječima direktorice “Olimpik travel” Branke Karadžić ta agencija od početka pandemije u martu ima samo sedam posto prihoda u odnosu na isti period 2019. godine.

“Veće interesovanje za domaći turizam ne može ni u snu da nadoknadi nedostatak inostranih gostiju”, rekla je Karadžić.

Dodala je da ih je obradovala jedino činjenica da im je jedna engleska avio-kompanija vratila 15.000 eura na ime nerealizovane rezervacije i nekoliko crnogorski hotela i da im je to vrijedno kao da su zaradili 50.000 eura. 

“Ako ne bude sektorske pomoći bojim se da će biti velikih otpuštanja i da ćemo ‘u pepelu’ dočekati proleće”, rekla je Karadžić.

Izvršni direktor agencije “Kompas NS” Boris Eremić rekao je da je stanje u turizmu katastrofalno i da turisti čak i ljetovanje u Turskoj i Egiptu sve češće sami rezervišu preko bukinga, a da se agencijama obraćaju kad im treba podrška zbog nekog problema jer ta “mašina” ne može da ga riješi. 

“Nalazimo se u 21. veku i ljudi sami traže rezervacije, a na domaćem tržištu mogu da se prodaju samo jeftini izleti na dan-dva koji nisu skuplji od 2.000 dinara [17 eura]”, rekao je Eremić.

Ako država ne pomogne tom sektoru otpušteni radnici će, kako je rekao, opet doći kod države da traže socijalnu pomoć. 

Izvor: Agencije