Nekoliko mrtvih u raciji u Tunisu

Smrtonosni incident dogodio se uoči nedjeljnih izbora (AFP)

Šest osoba je ubijeno nakon što su tuniske snage sigurnosti upale u kuću u Oued Ellilu, gdje su skrivali naoružani muškarci i žene, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa.

Osim odraslih, u kući su se nalazila i djeca.

Najmanje pet žena i jedan muškarac su ubijeni u raciji, dok je jedan muškarac i dvoje djece hospitalizirano, kazao je novinarima Mohamed Ali Aroui, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je na konferenciji za novinare u petak saopćilo da su žene otvorile vatru na pripadnike snaga sigurnosti koji su ušli u kuću.

Novinar Al Jazeere Hashem Ahelbarra u javljanju iz Oued Ellila je kazao da niko nije preuzeo odgovornost za ovaj sukob, ali da će vlada vjerovatno optužiti oružanu grupu Ansar al Sharia.

“Što se tiče vlade, ova grupa je iza incidenata kao što je ovaj”, kazao je on.

“Prema saopćenju zvaničnika, jedna žena je izašla iz kuće i otvorila vatru, a u tom metežu je pet žena ubijeno. Ovo je veoma delikatna situacija, ali snage sigurnosti kažu da je incident sada okončan”.

Racija je uslijedila nakon napete situacije koja je počela u četvrtak kada je policija okružila vilu u predgrađu Tunisa, nakon čega su ukućani otvorili vatru.

MUP: Ubijeni su teroristi

Jedan policajac je poginuo u razmjeni vatre.

Državna agencija je u petak objavila da je u jutarnjem napadu ranjeno jedno dijete i jedan pripadnik snaga sigurnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Mohammed Ali Aroui je za ubijene osobe rekao da su svi teroristi.

Električna energija i plin su isključeni kući pod opsadom nakon što su propali pregovori da se evakuiraju žene i djeca, a snage sigurnosti su upale u kuću.

U nedjelju će glasači u Tunisu izaći na parlamentarne izbore, prvi put nakon revolucije koja je počela 2010, kada je pao režim Zine Abedine Ben Alija.

Izvor: Al Jazeera i agencije