Neizvjesna sudbina dokumentarnog filma o Khashoggiju

Khashoggi je ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu (AP)

Dokumentarni film Disident (The Dissident), koji govori o atentatu na saudijskog novinara Jamala Khashoggija, suočava se s neizvjesnom sudbinom i možda neće pronaći put do publike jer su distributeri oprezni da ne izazovu bijes saudijskih vlasti.

Britanski list The Guardian objavio je izvještaj o premijeri filma na američkom filmskom festivalu “Sundance”, gdje je američki režiser Bryan Fogel izazvao oduševljenje kod kritičara tim uzbudljivim filmom, koji podiže svijest o korupciji, metodama zataškavanja i o tome kakve su posljedice toga da se ima hrabrosti i smjelosti u stvarnom svijetu, navodi list.

Atentat na saudijskog novinara list je opisao kao stravičan događaj, što je privuklo pažnju mnogih na taj film, osim bogate karijere američkog režisera, koji je snimio film čija je budućnost izgledala obećavajuće.

Sudbina Hasana Minhaja

Fogel je nakon premijere filma rekao da se nada da moćna globalna lobistička mašinerija Rijada neće utjecati na njegovo širenje po svijetu i da sanja o tome da će se distributeri suprotstaviti utjecaju Saudijske Arabije.

Ni nakon mjesec od prikazivanja filma na festivalu “Sundance” nije jasno hoće li distributeri biti u stanju suprotstaviti se vjetrovima saudijskog lobija.

Do ovog trenutka filmski autori još “raspravljaju o mogućnostima”, kako kažu, za dobijanje najbolje ponude za Disidenta.

Ljubitelji filma strahuju da će Disident doživjeti sudbinu satirične emisije Patriot Act američkog komičara indijskog porijekla Hasana Minhaja, koja je emitirana na medijskoj platformi Netflix. Epizoda Patriot Acta koja je govorila o zvjerskom ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija povučena je iz ponude za Saudijsku Arabiju nakon što su se tamošnje vlasti službeno žalile.

Međunarodni propusti

U tom kontekstu Rebecca Vincent, direktorica britanskog ureda međunarodne organizacije Reporteri bez granica, izjavila je da je “izuzetno važno skrenuti pažnju na kontinuirano odsustvo pravde u vezi sa slučajem atentata na Jamala Khashoggija. Uprkos prvim međunarodnim protestima nakon njegovog ubistva, još nisu preduzete neophodne mjere za uvođenje konkretnih sankcija za ovaj stravični zločin ili širu klimu slobode štampe u zemlji u kojoj su najmanje 33 novinara trenutno u zatvoru”.

“Nadam se da se bezvoljnost vlada da zauzmu oštriji stav prema tim alarmantnim kršenjima neće preliti na filmski svijet jer priča o Jamalu zaslužuje biti ispričana”, kazala je.

Godinu i po od ubistva Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu tačni događaji koji su doveli do njegove smrti i dalje su zagonetka.

Kritizirao saudijski režim

The Guardian navodi da je atentat na Khashoggija bio reakcija na tekstove saudijskog kolumnista u The Washington Postu u kojima je kritizirao saudijski režim, a mnoge strane tvrde, uključujući i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), da prestolonasljednik Mohammed bin Salman nije mogao biti neupućen u planove da se Khashoggi ušutka.

Fogelov film fokusira se na napore Saudijske Arabije da kontrolira i nadzire glasove koji se protive režimu u toj zemlji na međunarodnom nivou, jednako koliko i na razotkrivanje naredbodavaca ubistva. Iako sadrži detaljne intervjue s turskim zvaničnicima koji su otkrili Khashoggijevo ubistvo, Disident istražuje i kompanije i vlade koje posluju sa saudijskim režimom, što bi moglo otežati njegovu prodaju.

Nakon premijere Fogel, koji je dobio Oscara za film Ikar 2018. u kategoriji “Najbolji dugometražni dokumentarni film”, rekao je prisutnima da se “nada da će Disident navesti druge zemlje, njihove vlade i poslovne ljude da preispitaju odnos koji ih veže sa Saudijskom Arabijom dok ne budu preduzete mjere za provođenje reformi”.

Izvor: Agencije