Neizvjesna politička budućnost u Španiji

Lider socijalista Pedro Sanchez slavio je nakon što je njegova Socijalistička partija osvojila najviše glasova na izborima, održanim u nedjelju, ali nije uspjela da osvoji većinu (EPA)

Politička budućnost Španije nije nimalo jasnija nakon parlamentarnih izbora, trećih po redu od 2015. godine, a stručnjaci upozoravaju da se zamršena situacija u toj zemlji neće ni u skorije vrijeme riješiti.

Lider socijalista Pedro Sanchez slavio je nakon što je njegova Socijalistička partija osvojila najviše glasova na izborima, održanim u nedjelju, ali nije uspjela da osvoji većinu, prenosi Tanjug.

Socijalisti su razmatrali u ponedjeljak moguće partnere za formiranje vlade, a prema pisanju Reutersa, pred Sanchezom je izbor da formira “složeni savez” sa ljevičarima iz Podemosa, koji su osvojili 42 mjesta u parlamentu, ili da udruži snage sa strankom desnog centra Ciudadanos, koja je dobila 57 mjesta u parlamentu.

Lider Podemosa Pablo Iglesias rekao je u nedjelju, nakon objavljivanja rezultata, da bi njegova partija bila sretna da uđe u koaliciju sa socijalistima.

Sanchez se, međutim, i dalje nije oglasio tim povodom.

A kada je riječ o Ciudadanosu, te dvije partije imale bi dovoljno mjesta za formiranje vlade, bez drugih stranaka, ali je lider Ciudadanosa Albert Rivera najavio da će njegova stranka predvoditi opoziciju u parlamentu.

Prema rezultatima izbora, koji su objavljeni nakon što su prebrojani svi glasovi, socijalisti su osvojili 123 mjesta u parlamentu, koji broji 350 poslanika, što znači da im, zajedno sa krajnje ljevičarskim Podemosom, nedostaje 11 mjesta za većinu.

Podijeljena desnica

To bi moglo i da znači, navodi britanska agencija, da će Sanchez morati da se osloni na katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, ili na baskijske nacionaliste da bi formirao vladu.

S druge strane, dodaje AP, politička desnica u Španiji je podijeljena – Konzervativna Narodna partija (PP) pretrpjela je ponižavajući poraz, najgori od 1980-ih, osvojivši samo 66 mjesta, što je manje od polovine u odnosu na broj mjesta koji ima u odlazećem sastavu parlamenta.

Ipak, izbore je obilježio uspon krajnje desnice pošto je ekstremno desničarska partija Vox ušla u parlament, poslije skoro 40 godina, osvojivši 24 mjesta u parlamentu.        

Prema navodima stručnjaka za savremenu špansku politiku u Univerzitetu u Cardiffu u Velsu Andrewa Dowlinga, biće potrebne sedmice ili mjeseci da se razjasni španska politička budućnost.

“Ako Socijalistička partija želi da ostane na vlasti u naredne četiri godine, ona mora da pronađe mehanizme za prilagođavanje kako bi osigurala određeni stupanj stabilnosti”, zaključio je on.

Izvor: Agencije