Oglasi

Neiskorišteni potencijali bh. turizma

Udio turističkog sektora u bosanskohercegovačkom BDP-u je tek 2,5 posto, a gosti borave u prosjeku dva dana.

b54ocIjiMd4

Dok se pojedine države regije mogu pohvaliti rastom iz godine u godinu, u Bosni i Hercegovini turizam je zasnovan na dvodnevnim izletima, takozvanih "backpack" gostiju.

Posljednjih 20 godina vlasti te zemlje potrošile su na raspravu o njezinim potencijalima, dok je istovremeno vrlo malo učinjeno da se turizam razvije u ozbiljniju industriju.

Udio turističkog sektora u bosanskohercegovačkom bruto društevnom proizvodu je 2,5 posto, što je znatno manje u odnosu na svjetski prosjek od 9,4 posto.
       
Također, gosti prosječno borave dva dana, a u Europi 10. Problem očito nije u smještajnim kapacitetima, budući da je njihova iskorištenost tek 15 posto.

Turizam je industrijska grana koja je bitan faktor u svakoj razvijenoj ekonomiji. Međutim, u Bosni i Hercegovini se ne govori toliko o dobiti, koliko o turističkom potencijalu.

A budući da se ova zemlja ne može pohvaliti raskošnom morskom obalom, većina je potencijala u planinskom turizmu.

Dobili samo verbalnu podršku

Miro Skorup je s još tri partnera odlučio iskoristiti šansu. Desetak kilometara od Sarajeva otvorili su Eco Futuru.

Vegeterijanski restoran, kongresne sale, prenoćišta te adrenalin park, dječije igralište i sportski tereni su glavni dio ponude, izvještava reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Međutim, tri godine nakon otvaranja na bankovnom računu je i dalje minus. Projekt je, kako tvrdi Miro, podržan samo lijepim riječima.

"Osim te verbalne podrške, niko nikakvim fondovima, povoljnijim kreditima nije pomogao. Vani, ako želite pokrenuti neku turističku investiciju, dat će vam kredit pa barem na 15 godina sa nekom minimalnom kamatom jer je turizam nešto što se gradi vremenom. A naravno, to se nije dogodilo i samo možete dobiti neki ugovor sa komercijalnom bankom koja traži svoje maksimalno osiguranje, koja je samo komercijalna, a ne razvojna, koja će vam dati bilo kakav vid podrške", kaže Miro, direktor projekta Eco Futura.

Ljeto u glavnom gradu ove zemlje Sarajevu je, također, prilika za razvoj turizma.

Ipak, turisti koji dođu u ovaj grad moraju se dobro potruditi da otkriju sve njegove znamenitosti.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.