Neiskorišten potencijal NATO-a u borbi protiv terorizma

Stoltenberg tvrdi da ne želi konfrontaciju sa Rusijom (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da se sa šefom Pentagona Jamesom Mattisom saglasio da postoji neiskorišten potencijal NATO-a u borbi protiv terorizma.

On je pritom mislio na obuku lokalnih snaga i jačanja njihovog kapaciteta, kao što je, kako je naveo, Alijansa godinama radila u Afganistanu i na Balkanu.

Stoltenberg, koji boravi u prvoj posjeti Washingtonu od dolaska Donalda Trumpa na čelo SAD-a, rekao je Mattisu da od sigurnosti u Evropi koristi ima i Sjeverna Amerika.

“U vrijeme previranja, u vrijeme nesigurnosti potreba za snažnim međunarodnim institucijama poput NATO-a još je veća. Stabilnost u Evropi dobra je za sve nas. Dva svjetska rata i Hladni rat naučili su nas da su mir i stabilnost važni za Evropu, ali i za Sjevernu Ameriku”, rekao je Stoltenberg.

Američki državni sekretar Rex Tillerson neće prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u aprilu u Briselu, ali će posjetiti Rusiju istog mjeseca, što izaziva zabrinutost među članicama NATO-a o posvećenosti Washingtona Alijansi, prenosi AFP.

Trump umjereniji prema NATO-u 

Umjesto njega na sastanak će otići podsekretar State Departmenta Tom Shannon, rekao je ranije neimenovani američki zvaničnik za AFP, koji je želio ostati anoniman.

Na pitanje novinara o tome kakvu će poruku Tillersonova odluka poslati NATO-u Stoltenberg je dva puta odbio odgovoriti.

Članice NATO-a bile su duboko uznemirene nakon što je Trump tokom kampanje nazvao Alijansu “zastarjelom organizacijom”.

Američki predsjednik kasnije je zauzeo umjereniji stav, ali je nastavio kritizirati pojedine članice Alijanse zato što nisu isplatile dva posto svog bruto domaćeg proizvoda za odbranu kao što su obećale.

Izvor: Agencije