Neil Young tužio Trumpov izborni štab

Pjesma Neila Younga puštana je i uoči skupa Donalda trumpa na Mount Rushmoreu u julu ove godine (Reuters)

Legendarni američki rok muzičar Neil Young tužio je izborni štab Donalda Trumpa za neovlašteno korištenje njegovih pjesama u predsjedničkoj kampanji i povredu njegovih autorskih prava.

U tužbi koja je podnijeta okružnom sudu na Manhattanu, Young je naveo da su njegove autorske pjesme Rocking in the Free World i Devils Sidewalk više puta puštane na političkim skupovima bez njegovog odobrenja, a posljednji put na stranačkom mitingu u Tulsi, u državi Oklahoma, prenosi Tanjug.

Neil Young “ne može, ni dušom ni savješću, omogućiti da njegova glazba služi kao podloga u anti-američkoj kampanji neznanja i mržnje, sklonoj sukobima”, navodi se u tužbi.

Ovo nije prvi put da je dvostruki osvajač nagrade Grammy podigao glas protiv upotrebe svojih pjesama u svrhe Trumpove kampanje.

Tužbom prijetili i Rolling Stones

Početkom jula, iz poštovanja prema Sijuksima, žalio se što je njegova pjesma puštana uoči Trumpovog skupa na Mount Rushmoreu.

Advokati 74-godišnjeg pjevača traže 150.000 dolara odštete za svako kršenje autorskih prava i zahtijevaju da se Youngove pjesme prestanu koristiti.

Young, koji je rođen u Torontu, u februaru je izjavio da je Trump “sramota” za SAD, podsjeća AFP.

Više glazbenih zvijezda među kojima su Pharrell Williams, Rihanna, Aerosmith i Adele, kao i nasljednici Princea, žalili su se jer su njihove pjesme korištene na Trumpovim skupovima.

I slavni Rolling Stones su mu u junu zaprijetili tužbom pred sudom ako nastavi puštati njihovu pjesmu You Can't Always Get What You Want.

Izvor: Agencije