Negirao genocid: Ambasadoru Rusije odbijena posjeta Potočarima

Ivancov neće biti primljen u Memorijalnom centru u Potočarima (Arhiva)

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, u srijedu će posjetiti općinu Srebrenica, i tom prilikom će se sastati sa načelnikom Općine Mladenom Grujičićem i sa njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem.

„Dobio sam poziv u kojem stoji da ambasador Petar Ivancov želi sastanak s mnom kao zamjenikom načelnika Općine. Naravno, prihvatio sam da razgovaram s ambasadorom, a zatim je uslijedio i drugi poziv gdje je ambasador izrazio želju da posjeti Memorijalni centar Potočari i oda počast žrtvama genocida. Ja postujući stav žrtava i Udurženja majki koji je već od ranije poznat javnosti, a to je da se ne dozvoli dolazak u Memorijalni centar svima koji negiraju genocid u Srebrenici, nisam mogao prihvatiti taj poziv. Znamo, vrlo dobro kakav je stav Rusije po tom pitanju koji je iznijela u Ujedinjenim nacijama stavljajući veto na rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Iz tog razlog ja nisam mogao prihvatiti poziv da dočekam ambasadora Rusije u Memorijalnom centru Potočari“, kazao je Feni Alivuković.

Salkić podržava odluku

On dodaje kako ima nezvanične informacije da je i Uprava Memorijalnog centra, vođena stavom Udruženja, odbila da primi ruskog ambasadora u tom prostoru.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da smatra opravdanom odluku zamjenika načelnika Nermina Alivukovića.

„U skladu sa željama porodica žrtava ispravna je odluka da se ne dočeka ambasador Rusije Petar Ivancov. U Memorijalnom centru Potočari nema mjesta za one koji nisu spremni da prihvate činjenicu da je sudski dokazan i presuđen genocid nad Bošnjacima. Ruska Federacija sa svojim negativnim stavom u UN-u, kada je bila rasprava o rezoluciji genocida u Srebrenici, jasno je stala na stranu onih koji su počiinili genocid i provodili udruženi zločinački poduhvat. Nadam se da će oni razumjeti stavove predstavnika Bošnjaka i da će konačno prihvatiti činjenicu da je u Srebrenici sudski dokazan i presuđen genocid, te da će se u skladu s tim se ponašati u budućnosti. Rusko “ne” u UN-u kada je bila rasprava o rezoluciji o Srebrenici je ponovni atak na žrtve genocida i ponovo ubijanje tih ljudi, jer ubijanje istine i neprihvatanje istine znači neprihvatanje pravde“, kazao je Salkić.

Izvor: Agencije