Nedostatak vode za navodnjavanje u Basri

Regionu Basre u južnom dijelu Iraka prijeti ozbiljna kriza, visok nivo soli u vodi za navodnjavanje ubija biljni svijet. Poljoprivrednici se bore sa posljedicama. 

Hamid Maarej, iz Direkcije za vodene resurse Basre kaže da poljoprivrednici usjeve navodnjavaju zaslanjenom vodom iz Shatt al-Araba, zbog smanjenja zaliha vode u drugim izvorima.

„Da budem iskren, glavni razlog naših problema je smanjenje vode koja dolazi iz Turske i Iraka. Basra bi trebala dobijati dovoljno vode iz tih izvora uz vodu koja dolazi iz rijeke Karun u Iranu“, navodi Hamid Maarej.

Iz Direkcije za vodene resurse kažu da je količina soli u Shatt al-Arabu, koji je trenutno glavni izvor vode za navodnjavanje, šest puta veća nego što to dozvoljavaju propisi.

Poljoprivrednici teško uspijevaju održati poljoprivredu na nekada plodnoj zemlji okruženoj rijekama, kao što su to nekada radile drevne civilizacije Mesopotamije.

Prilagođavanje slanom tlu

Neki usjevi u tom području morali su biti zamijenjeni onima otpornim na so poput datula. Istraživač sa Basra Univerziteta, Mohammed Faris kaže da će prije ili kasnije to utjecati i na palmino drveće.

„Područje Abul Kahasib, bilo je poznato po proizvodnji različitih vrsta voća, ali sada je limitirano na biljke otporne na so i na nekoliko biljaka kojima se hrane životinje. Sve druge vrste usjeva smanjuju se zbog velike količine soli“, rekao je Mohammed Faris.

Vlasnik imanja Murtadha Kamel gubi nadu da će se nešto skoro popraviti.

„Proveo sam više od 20 godina radeći i brinući se o palminim drvećima. Sada ih vidim kako umiru pred mojim očima, jedina budućnost je isušivanje zemljišta radi gradnje stambenih područja. Osim ako ne platimo iz naših džepova. Svi imamo granicu i kada je pređemo, odustat ćemo od pokušavanja“, kazao je poljoprivrednik, Murtadha Kamel.

Na ulicama Basre održani su i protesti zbog redukcija struje i povećanog saliniteta u rijeci i kanalima za navodnjavanje. Problemi sa sušom u Iraku počeli su skoro prije dvije decenije, a globalno zagrijavanje moglo bi predstavljati dodatan pritisak za tu državu.

Izvor: Al Jazeera