Nedi Arnerić priznanje ‘Beogradski pobednik’

Organizatori FEST-a dodijelili su nagradu Nedi Arnerić za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti (Pixsell)

Glumica Neda Arnerić ovogodišnja je dobitnica FEST-ove nagrade “Beogradski pobednik”, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su iz organizacije festivala.

Više od 110 filmskih uloga i 40 pozorišnih predstava je iza ove glumačke dive, koja je obeležila zlatne godine jugoslovenskog filma.

Neda Arnerić je jedna od glumica sa najvećim brojem uloga, a među njima su uloge u filmovima Jutro, Višnja na Tašmajdanu, Sutjeska, Ko to tamo peva, Sumnjivo lice

Uloga koja ju je uverila da je “ispekla zanat” i da je postala glumica je “Delfina” u filmu Ispravi se, Delfina, u režiji Aleksandra Ðurčinova.

Prvi film snimila sa 13 godina

Za tu je ulogu na Filmskom festivalu u Puli nagrađena “Srebrnom arenom”, a za ulogu u filmu Haloa – praznik kurvi, u režiji Lordana Zafranovića, dobila je “Zlatnu arenu”.

Takođe je dobitnica nagrade “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, 2009. godine dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke, a 2010. godine Nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo.

Predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa na 43. FEST-u Neda Arnerić bila je 2015. godine.

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i od malih nogu pokazivala je interesovanje prema glumi i sceni.

Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film San, čime je osvojila prvo reditelja Purišu Ðorđevića, a onda i celu tadašnju Jugoslaviju.

U Beogradu je završila Devetu gimnaziju, a 1968. godine upisala se na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju.

Dodjela nagrade na FSET-u 

Neda Arnerić je pokazivala interesovanje i prema umetnosti, pa je 1980. godine diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, što joj je omogućilo da 2005. godine postane umetnička direktorka “Niš art” fondacije u Nišu.

U periodu od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju Atrijum u Beogradu.

Od 1998. godine predaje “Javni nastup“ u Centru modernih veština u Beogradu.

Nagrada “Beogradski pobednik” Nedi Arnerić biće dodeljena na predstojećem FEST-u, koji će se održati od 23. februara do 4. marta.

Izvor: Agencije