Neće biti novih izbora u Kataloniji

Romeva je rekao da izbori nisu opcija (EPA)

Raul Romeva, vodeći katalonski zvaničnik zadužen za vanjsku politiku, odbacio je mogućnost održavanja novih izbora kao način izlaska iz političkog ćorsokaka te regije sa Španijom.

Romeva je u srijedu izjavio novinarima u Briselu da je katalonski referendum o secesiji, održan 1. oktobra, dao mandat separatističkoj vladi te regije da proglasi nezavisnost od Španije. Kazao je da “izbori iz naše perspektive nisu opcija”.

Mediji su špekulirali da bi Vlada Španije mogla biti voljna odgoditi primjenu ustavne odredbe koja joj omogućuje da preuzme sve ovlasti poluautonomne Katalonije ako katalonska vlada sazove nove izbore.

Rajoy apelovao na katalonskog čelnika

Španija je dala rok katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu do četvrtka ujutro da pojasni je li proglasio nezavisnost ili ne. U suprotnom, španska država preuzet će kontrolu nad Katalonijom, prenosi AP.

Španski premijer Mariano Rajoy ranije u srijedu kazao je u Parlamentu: “Tražim od Puigdemonta da djeluje razumno, uravnoteženo, da stavi interese građana u prvi plan”, javlja Reuters.

U međuvremenu se situacija u Španiji zaoštrila nakon hapšenja dvojice katalonskih čelnika, koji su, na osnovu odluke španskog suda, zadržani u zatvoru.

Oni su uhapšeni zbog navoda da su bili organizatori masovnih demonstracija u Barceloni, kojima su ometali policijsku operaciju protiv pripreme referenduma o nezavisnosti.

Izvor: Agencije