Nebraska ukinula smrtnu kaznu

Poslanici u parlamentu Nebraske izglasali su ukidanje izvršenja smrtne kazne (EPA)

Poslanici u parlamentu Nebraske su izglasali ukidanje izvršenja smrtne kazne, čime je Nebraska postala 19. američka savezna država u kojoj je taj moratorij na snazi.

Prijedlog zakona je podržalo 30 poslanika, dok je 19 bilo protiv, ali je to bilo dovoljno za odbacivanje žalbe guvernera Nebraske iz redova Republikanske stranke Petera Rickettsa i stupanje zakona na snagu, prenijela je agencija AFP.

Nebraska je prva tradicionalno konzervativna savezna država koja je uvela moratorijum na smrtnu kaznu od 1973. godine, kada su to učinile vlasti Sjeverne Dakote.

Bez pogubljenja od 1997.

U Nebraski je posljednje pogubljenje izvršeno 1997. godine, i to na električnoj stolici, a od uvođenja smrtonosne injekcije niko nije pogubljen ni tom ni ijednom drugom metodom.

Pored toga, u Nebraski od decembra 2013. godine više se nisu mogle izvršavati smrtne kazne, pošto je istekao rok trajanja jedne od tri supstance koje se koriste pri pogubljenju smrtnonosnom injekcijom.

Ricketts je početkom mjeseca objavio da je Nebraska kupila dvije supstance koje su joj nedostajale, ali su protivnici smrtne kazne tada istakli kako i dalje smatraju da u toj saveznoj državi neće skoro biti novih pogubljenja.

Izvor: Agencije