NE ženama biskupima u Velikoj Britaniji

Članovi Općeg sinoda Anglikanske crkve izjasnili su se u utorak protiv imenovanja žena za biskupe, a za usvajanje reforme nedostajalo je samo nekoliko glasova.

Neophodna dvotrećinska većina postignuta je u dva doma Općeg sinoda – Biskupskom domu i Svećeničkom domu, ali su presudili glasovi u Svjetovnom domu, gdje je za usvajanje reforme nedostajalo šest glasova.

Nadbiskup od Canterburyja Rowan Williams, koji je glasao za reformu, izjavio je da je “lično duboko tužan” zbog ovakvog rezultata glasanja, prenosi BBC, javlja Tanjug. 

Za reformu je glasao i njegov nasljednik Justin Welby.

Nastavak borbe

Zagovornici ideje da se ženama omogući da budu na biskupskim položajima najavili su da će se nastaviti boriti kako bi ostvarili svoj cilj, ali će naredno glasanje u Općem sinodu moći da bude organizirano tek za pet godina.

Dvadeset godina nakon reforme kojom su žene dobile pravo da postanu svećenici u okviru Anglikanske crkve, pitanje njihovog imenovanja za biskupe i dalje izaziva podjele između tradicionalista i reformista.

Anglikanske crkve u Australiji, Novom Zelandu i SAD-u, a od ponedjeljka i u Svazilendu, već imaju žene biskupe.

U jednoj crkvi u jugozapadnom Londonu dužnosti se shvataju vrlo ozbiljno.

Ova zajednica vjeruje da je od vitalnog značaja da se održe tradicije Anglikanske crkve.

Oni crkvu vide kao porodicu, za njih to znači da žene mogu učestvovati u učenjima crkve, ali da bi biskup trebao biti muški vođa.

‘Ugrožavanje temelja vjere’

To ne smatraju seksističkim. Insistiraju da to, zapravo, predstavlja neku vrstu jednakosti.

Članovi Općeg sinoda su protiv uvođenja ženskih biskupa, jer misle da bi to moglo ugroziti temelje njihove vjere.

Susie Leafe, članica Općeg sinoda, kaže: “Mi u porodici i u crkvi najbolje napredujemo kada igramo svoje uloge na odgovarajući način, a to znači da muškarci požrtvovano preuzimaju odgovornost u porodici crkve, žene ih u tome podržavaju.”

Rupert Shelley, član Općeg sinoda, otkrila je prije glasanja: “Ja ću glasati protiv toga, jer iako mislim da su žene biskupi neizbježne u našoj crkvi, ova mjera, kakva nam je ponuđena, ne daje nama koji predstavljamo 30 posto Engleske crkve, a koji se protive ženama biskupima, siguran prostor unutar kojeg bismo mogli nastaviti kao lojalni anglikanci u Crkvi Engleske.”

Ipak, ta ista duboko ukorijenjena ubjeđenja druge članove vode do potpuno suprotnih zaključaka.

Angela Berners Wilson, župnica, jedna je od zagovornika jednakosti. Njen argument je jednostavniji: temeljna prava svakog pojedinca.

“U svakoj drugoj organizaciji u našem društvu ne postoji prepreka za žene da napreduju ako su one prava osoba za posao. Ja ne bih rekla da je crkva ista kao i druge organizacije, naravno, tu je riječ o pozivu, kao i o duhovnoj stvari, ali ako žena osjeća poziv, onda on treba biti priznata”, kaže ona.

Lambeth Palace, dom vodstva Anglikanske crkve, snažno podržava reforme. No, njima su suprotstavljeni tradicionalistički, evangelički i katolički nastrojeni dijelovi crkve, koji žele oboriti ovu mjeru.

Izvori: Al Jazeera i agencije