Ne smiruju se sukobi u Siriji

Borbe između naoružane sirijske opozicije i snaga predsjednika Bashara al-Assada se nastavljaju širom te zemlje, dok se u Dohi održava sastanak opozicijskih grupa.

Dogovoren je izbor novog rukovodstva Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV). Također, prihvaćen je prijedlog o rekonstrukciji rukovodstva tog tijela, kako bi se uključili i predstavnici oružanih snaga.

Još jedan krvav dan u Siriji: blizu 200 ljudi poginulo je širom zemlje u protekla 24 sata.

A u Dohi treći dan sastanka opozicije. Ali, Sirijsko nacionalno koordinirajuće vijeće (SNKV), jedna od značajnijih opozicijskih grupa unutar Sirije, bojkotira sastanak.

“Zabrinuti smo, jer bi fromiranje novih opozicijskih grupa moglo voditi ka većim podjelama unutar opozicije, umjesto prema konsolidaciji”, rekao je Bassam Alithami, glasnogovornik Izvršnog odbora SNKV-a.

Naoružane frakcije na frontu nisu pod kontrolom opozicijskih grupa u egzilu. No, prema novom sporazumu iz Dohe, to će se promijeniti. Neki analitičari nisu oduševljeni tom odlukom.

Kurdi žele autonomiju

“Sastanak će pogoršati već napetu situaciju, jer će se i naoružane snage uključiti u vodstvo sirijske opozicije”, smatra sirijski politički analitičar Mazen Bilal.

Ali, konsolidacije stavova i dalje nema.

U izbjegličkom kampu sirijskih Kurda u Iraku mnogi vide rat u svojoj zemlji kao priliku da postignu kurdsku autonomiju unutar Sirije.

“Ako Bog da, imat ćemo još jedan kurdistan u Siriji i, ako Bog da, u Turskoj. Mi, Kurdi, ne bojimo se”, kaže sirijski izbjeglica Ibrahim Abdelaziz Ali.

Budućnost sirijske djece, kao i njihove države, neizvjesna je.

Sirija je sada pod kontrolom vojnih frakcija, različitih po etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te ideološkim uvjerenjima.

Izvor: Al Jazeera