ʽNe mogu disatiʼ: Nova smrt Afroamerikanca izazvala bijes javnosti

Odjela za ljudska prava Minnesote je pokrenuo istragu kao odgovor na smrt Georgea Floyda (Screenshot)

Preminuo je George Floyd, Afroamerikanac koji je zapomagao “Ne mogu disati”, dok mu je policajac iz Minneapolisa koljenom pritiskao vrat na tlo, potvrdila je policija, što je izazvalo bijes lokalne zajednice i lidera.

Na videosnimku incidenta vidi se da policajac nekoliko minuta drži Floyda, muškraca u 40-tim godinama, na trotoaru s koljenom prislonjenim na vrat.

Identifikovao ga je advokat za građanska prava Ben Crump, kojeg je kontaktirala Floydova porodica.

Na snimku se čuje kako Floyd govori: “Molim vas, molim vas, ne mogu disati”.

‘Skini se s njegovog vrata’

Policajac je odgovarao Floydu da se “opusti”, na šta je on nastavljao: “Ne mogu disati. Molim vas, koljeno na mom vratu”.

Uprkos tome, policajac je nastavio držati Floyda prikliještenim uz trotoar nekoliko minuta, dok je on molio i tražio vode.

Na kraju, Floyd je izgledao nepomično, dok se čuju glasovi onih koji su svjedočili incidentu.

“On se ne pomjera. Skini se s njegovog vrata”, čuli su se glasovi.

Nije jasno šta se dešavalo prije i nakon snimanja videa.  

“Nakon što je (osumnjičeni) izašao (iz automobila), fizički se suprotstavljao policajcima. Oni su mu uspjeli staviti lisice, te su uočili da je pod stresom”, saopštila je policija Minneapolisa.

Floyd je poslije toga prevezen u obližnji medicinski centar, gdje je uskoro preminuo, potvrdila je policija.

Ured za krivične prijave policije Minnesote (BCA) objavio je da “istražuje okolnosti incidenta”.

FBI provodi odvojenu istragu 

Dodali su da dijele informacije sa Saveznim biroom za istrage (FBI), koji na zahtjev policije Minneapolisa vrši odvojenu istragu.

Incident je izazvao bijes u gradu i na društvenim mrežama, a mnogi su povukli paralelu sa Ericom Garnerom, nenaoružanom Afroamerikancu koji je umro 2014. u kontaktu sa policajcima iz New Yorka i koji je također govorio da ne može disati. Taj incident izazvao je lavinu protesta širom zemlje.

“Svi smo vidjeli užasnu smrt Georgea Floyda, koji je molio policajca da ga odvede u automobil i da mu prestane pritiskati vrat. Ovo nehumano, nasilno i prekomjerno korištenje sile koštalo je života čovjeka kojeg je policija pritvorila zbog ispitivanja o nenasilnom djelu. Koliko će se još smrti desiti dok konačno ne završi policijsko rasno profiliranje i potcjenjivanje života Afroamerikanaca”, zapitao je Crump.

Nekima Levy Armstrong, advokatica i ugledna aktivistkinja, na Facebooku je napisala da se “ne može izbjeći policijsko nasilje niti tokom globalne pandemije”.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey incident je nazvao “pogrešnim u svakom smislu”.

“Biti tamnoput u Americi ne bi trebala biti osuda na smrt”, napisao je na Facebooku.

Izvor: Al Jazeera