Ne jenjava pritisak Evrope na Makedoniju

Dan nakon što je dogovoren okvir za izlazak Makedonije iz višemjesečne političke krize, posredstvom eurokomesara za proširenje Johannesa Hahna, nema reakcije Vlade. Iz opozicije kažu da nema ništa od dogovorenog ako se u Briselu naredne sedmice ne dogovori sastav prelazne vlade, u kojoj neće biti aktuelni premijer Nikola Gruevski, javlja iz Skoplja Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.

U međuvremenu ne prestaje pritisak ambasadora Evropske unije da se do rješenja dođe što prije, zato što zemlja na jesen može ostati bez ponovljene preporuke za početak pregovora za članstvo u Uniji.

Građani su još u šatorima. Jedni, samoprozvani čuvari demokratije, nalaze se ispred Sobranja.

“Mi ne znamo, političari trebaju znati rješenje ove situacije, ali ja ne očekujem ništa dobro”, kazao je Zoran Velkov.

Drugi ispred zgrade Vlade traže promjene.

“Rješenja će biti, i to pomoću Europejaca i Amerikanaca. Krajnji rezultat bit će ostavka premijera i vraćanje slobode građanima”, rekao je Bore Krstev.

Međunarodni pritisak

Ali, pritisak međunarodne zajednice na političare se ne smanjuje. U srijedu su svi ambasadori Evropske unije održali sastanak s premijerom. Traže od političara da interese građana stave iznad svojih interesa.

“Danas smo čuli stav premijera o načinu kako da se prevaziđu ozbiljna pitanja vladavine prava i vraćanja povjerenja u institucije. Pozivamo sve relevantne učesnike da svojom posvećenošću i dobrom voljom reagiraju kako bi se što brže pronašlo održivo rješenje za izlazak iz krize”, poručio je Aivo Orav, ambasador EU-a u Makedoniji.

U utorak su predsjednici četiri najveće političke partije u zemlji s eurokomesarom Hahnom dogovorili okvir za izlazak iz krize. Dogovoreni su prijevremeni izbori sljedećeg aprila.

Država će do izbora biti u tranzicijskom periodu. Opozicija kaže da će sastav vlade koja će upravljati zemljom u periodu do izbora dogovarati sljedeće sedmice u Briselu.

“Dogovorena je takozvana prelazna vlada, koja će, prema riječima eurokomesara Hahna, upravljati u tranzicijskom periodu”, izjavio je glasnogovornik Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Petar Šilegov.

Premijer i vladajući VMRO DPMNE nisu reagirali na jučerašnji postignuti dogovor. Ranije je premijer rekao da SDSM može predlagati premijera i ministre samo kad pobijedi na izborima. Ali, analitičar Sašo Ordanovski kaže da je premijer Gruevski prihvatanjem prijevremenih izbora oduzeo legitimitet Vladi koju predvodi. Na jučerašnjim razgovorima razmatrani su i drugi detalji.

Višestruke teme

“Razgovarano je o promeni javnog tužitelja, promeni predsednika sudova i sudskog saveta, promeni u rukovodstvu Makedonske radio-televizije, promeni u ključnim institucijama koje rešavaju na bilo koji način i odnose se na reguliranje izbora”, kazao je Ordanovski.

Iz Instituta za evropske politike kažu da je ključno demontirati sistem koji ne omogućava normalno političko djelovanje.

“To je sistem kontrole partije nad svim državnim institucijama. Ukoliko ne postoje uslovi da se demontira taj sistem, onda džaba tranzicioni period, džaba bilo kakva vlada. To mora biti vlada koja će imati integritet instrumente i podršku međunarodne zajednice i podršku političkih subjekata da sprovodi te reforme”, rekla je analitičarka, Malinka Ristevska.

Dijalog je pozdravio i predsjednik države Gjorge Ivanov.

“Građani Republike Makedonije očekuju političku zrelost i spremnost za institucionalno rješavanje svih izazova, prema Ustavu i zakonima zemlje. Očekuju rezultate i održiva rješenja. To očekujem i ja”, poručio je Ivanov.

Predsjednik Ivanov kaže da uključenost EU-a u razgovore pokazuje da su glavni prioriteti zemlje integracije u uniji i NATO-u. I da su politički lideri obavezani raditi na dostizanju evropskih kriterija, standarda i principa.

Izvor: Al Jazeera