NBC vraća reportera Mohyeldina u Gazu

Vijest o povratku u Gazu je potvrio sam Mohyeldin (Twitter/ Hemara)

Nakon velikog medijskog pritiska američka televizijska stanica NBC News odlučila je priznatog novinara Aymana Mohyeldina vratiti u Gazu, odakle je povučen poslije izvještavanja o izraelskom ubistvu četiri palestinska dječaka na plaži.

Ovu vijest je potvrdio Mohyeldin na svom Twitter profilu, a njegov povratak u Gazu potvrđen je i na internetskoj stranici NBC Newsa.

Mohyeldin je na Twitteru napisao: “Hvala svima na podršci. Vraćam se u Gazu, da izvještavam. Ponosan sam na trajnu posvećenost NBC-ja da prati palestinsku stranu priče.”

Specijal: Napadi na Gazu

U saopćenju NBC-ja je napisano da se Ayman Mohyeldin vraća u Gazu tokom vikenda. NBC je naveo da je Mohyeldin izvanredno izvještavao iz Gaze tokom sukoba, odakle je imao više od 25 izvještaja u proteklih 17 dana. NBC je, također, pohvalio njegov neprocjenjiv i vrlo dobro dokumentiran doprinos vijesti o smrti četvero palestinske djece, koja su ubijena u srijedu.

Iz američke televizijske kuće su naveli da pažljivo razmatraju odluke o raspoređivanju novinara, te se raduju nastavku Mohyeldinovog izvještavanja iz Gaze.

Povlačenje iz Gaze

Novinar Glenn Greenwald je ranije objavio vijest da je Mohyeldinu, koji je lično svjedočio ubistvu četiri palestinska dječaka na plaži u Gazi, a koje su ubili Izraelci, naređeno da napusti Gazu.

Greenwald je naveo neimenovani izvor iz NBC-ja, koji je kazao da je Mohyeldin povučen zbog “sigurnosnih razloga”.

Greenwald je, također, napisao da su čelni ljudi NBC-ja u “potpunosti povukli” Mohyeldina sa izvještavanja iz ovog područja.

NBC nije dao nikakvo zvanično saopćenje vezano za Mohyeldinovo napuštanje Gaze.


Mohyeldin je na Twitteru potvrdio da se vraća u Gazu

Mohyeldin je bivši dopisnik Al Jazeere English, koji je ekskluzivno izvještavao iz Gaze sa kolegicom Sherine Tadros tokom izraelske ofanzive tokom 2008-2009. godine, nazvane Lijevano olovo.

Greenwald je kazao da je njegov anonimni izvor uzrujan zbog postupka NBC-ja prema Mohyeldinu, te da navodi kako su čelnici NBC-ja kao razlog za povlačenje Mohyeldina iz Gaze naveli sigurnosne razloge, s obzirom na to da je Izrael pripremao kopnenu ofanzivu.

Drugi dopisnik

Ipak, NBC je nakon povlačenja Mohyeldina  u Gazu poslao drugog dopisnika, Richarda Engela, te američkog producenta koji nikad nije bio u Gazi i koji ne govori arapski kako bi pokrivali tekuće izraelske napade. I Mohyeldin i Engel govore arapski, naveo je Greenwald.

Palestinski dječaci, o čijim je ubistvima izvijestio Mohyeldin, u vrijeme pogibije igrali su nogomet na plaži u Gazi. Mohyeldin je bio ključna osoba i na socijalnim mrežama i u živom prenosu u objavljivanju vijesti o ubistvima dječaka.

Mohyeldin se sjetio kako je netom prije njihove smrti igrao nogomet sa četiri dječaka starosti od devet do 11 godina. Svi dječaci su bili iz iste porodice. Mohyeldin je na Twitteru i Instagramu objavio brojne zapanjujuće detalje ovog događaja, uključujući imena žrtava i njihovu dob, fotografije koje je napravio sa užasnutim roditeljima, te videosnimak jedne od majki kada je saznala za smrt svog djeteta.

Nakon povlačenja Mohyeldina iz Gaze, na socijalnim mrežama je pokrenuta kampanja #LetAymanReport, kojom su se tražili odgovori NBC-ja, te da Mohyeldin nastavi izvještavati iz Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije