NBA: Uzbudljiv prvi dan prelaznog roka

Andre Igoudala (lijevo) je prešao u Golden State Warriorse, dok Al Jefferson (desno) karijeru nastavlja u Charlotte Bobcatsima (AP)

Prvoga dana prelaznog roka u američkoj profesionalnoj košarkaškoj NBA ligi realizirani su prelasci igrača koji su najavljivani u posljednjih nekoliko dana, pa je tako najbolji centar lige Dwight Howard i službeno napustio Los Angeles Lakerse, te potpisao četverogodišnji ugovor s Houston Rocketsima.

Uz Howarda, nove ugovore prvoga dana potpisali su i Andrea Bargnani, Andre Iguodala, Josh Smith, Chris Paul, Al Jefferson, Paul Millsap i Andrew Bynum, prenosi Hina.

Ponajbolji razigravač na svijetu Chris Paul produžio je ugovor s Los Angeles Clippersima na još pet godina, tokom kojih će zaraditi 107 miliona dolara.

Centar Andrew Bynum, kojem je karijera obilježena brojnim teškim ozljedama koljena, potpisao je dvogodišnji ugovor s Cleveland Cavaliersima vrijedan 24 miliona dolara.

Bynum je prošlog ljeta prešao iz Lakersa u Philadelphia 76-erse, u razmjeni igrača u kojoj je i Howard prešao iz Orlando Magica u Lakerse, ali za Sixerse nije odigrao niti sekunde zbog ozljede.

Promjena sredine

Još jedan All-Star igrač iz te razmjene, krilo Andre Iguodala, koji je prošlog ljeta stigao iz Philadelphije u Denver Nuggetse, odlučio je promijeniti sredinu, te će sljedeće četiri godine biti član Golden State Warriorsa.

Iguodala, koji je u svojih prvih devet NBA sezona (osam u Sixersima i jedan u Nuggetsima) prosječno postizao 15,1 poena uz 5,8 skokova i 4,9 asistencija, po novom će ugovoru zaraditi 48 miliona dolara.

Odlično krilo Josh Smith napustio je Atlanta Hawkse, za koje je tokom devet sezona prosječno postizao 15,3 poena uz osam skokova, te je potpisao četverogodišnji ugovor s Detroit Pistonsima vrijedan 54 miliona dolara.

Utah Jazz izgubio je oba visoka igrača iz prve petorke. Al Jefferson je odlučio karijeru nastaviti u Charlotte Bobcatsima, a Paul Millsap u Atlanta Hawksima.

Jeffeson je s Bobcatsima potpisao ugovor na tri godine vrijedan 40,5 miliona dolara, dok će Millsap za dvije godine u Hawksima zaraditi 19 miliona dolara.

U Utah su, pak, iz Golden Statea stigli Richard Jefferson, Andris Biedrins i Brandon Rush.

Prvi izbor drafta 2006. godine, Italijan Andrea Bargnani, prešao je iz Toronto Raptorsa u New York Knickse, dok su u suprotnom pravcu otišli centar Marcus Camby te bekovi Steve Novak i Quentin Richardson.

Knicksi su Raptorsima ustupili i prava na izbor u prvoj rundi drafta 2016. godine, te u drugim rundama drafta 2014. i 2017. godine.

Bargnani je u proteklih sedam sezona u dresu Raptorsa postizao 15,2 poena uz 4,8 skokova.

Netsi bez Bogdanovića

Košarkaški reprezentativac Hrvatske Bojan Bogdanović (24) sljedeće sezone karijeru, ipak, neće nastaviti u NBA ligi.

Iako su američki mediji prošle sedmice prenijeli vijest kako su Bogdanović i Brooklyn Netsi dogovorili trogodišnju saradnju, posao je propao zbog previsoke odštete koju za Bogdanovića traži njegov sadašnji klub, turski Fenerbahce Ulker, prenosi Hina.

“Bogdanović ove godine ne dolazi. Moramo se okrenuti planu B”, objavio je generalni menadžer Netsa Billy King.

Pozivajući se na pouzdane izvore, NetsDaily navodi kako je Fenerbahce Ulker za Bogdanovića tražio čak dva miliona dolara odštete, dok Netsi nisu bili spremni platiti više od polovine tog iznosa.

Kao moguća zamjena za Bogdanovića u Netsima sada se spominje još jedan bivši igrač Cibone Alan Anderson (30), koji je prošle sezone u dresu Toronto Raptorsa prosječno postizao 10,7 poena.

Druga opcija je iskusni Rus Andrej Kirilenko (32), koji je odlučio raskinuti ugovor s Minnesota Timberwolvesima, a kako je vlasnik Netsa ruski milijarder Mihail Prohorov vrlo je moguće da bi se Kirilenko mogao odlučiti karijeru nastaviti u Brooklynu.

Kao mogući novi igrač Netsa spominje se i veteran Metta World Peace (34), ukoliko Los Angeles Lakersi odluče iskoristiti klauzulu o amnestiranju i otpustiti ovog igrača.

Izvor: Agencije