NBA: Sud dozvolio prodaju LA Clippersa

Američki sud je dao zeleno svjetlo za prodaju košarkaškog kluba Los Angeles Clippers. Iako je dosadašnji vlasnik, kontroverzni milijarder Donald Sterling, pokušavao osporiti pravo bivšoj supruzi na prodaju kluba, ona će to ipak moći učiniti, i to za rekordni iznos od dvije milijarde dolara.

Sudija Vrhovnog suda u Los Angelesu Michael Levanas dao je saglasnost Shelly Sterling za prodaju Clippersa bivšem direktoru Microsofta Steveu Balmeru, čak i u slučaju da Sterling odluči uložiti žalbu na presudu. Shelly Sterling nije krila zadovoljstvo presudom.

“Želim zahvaliti svima koju si mi pomogli, mojim advokatima, koji su bili sjajni. Ovo će biti dobra stvar za Ligu, za moju porodicu, za sve nas. Zahvaljujem se svima – dođite gledati Clipperse naredne godine”, kazala je ona.

Bojkot u klubu

Tokom devetodnevnog suđenja svjedočilo je više osoba, među kojima i privremeni upravitelj Clippersa. On je potvrdio da su sponzori najavili otkazivanje ugovora, a trener Dock Rivers i većina igrača odlazak iz kluba ukoliko 80-godišnji Sterling ostane vlasnik kluba.

Odluka suda otklonila je i posljednju prepreku za prodaju Clippersa za dvije milijarde dolara. Rekordni je to iznos u historiji američkog profesionalnog sporta. Advokati Shelly Sterling i Stevea Balmera nadaju se da će sve biti završeno do 15. augusta.

“Svako ko poznaje Stevea Ballmera zna da je to čovjek pun entuzijazma, koji je učinio nevjerojatne stvari u američkom poslovanju”, rekao je Adam Streisand, advokat Stevea Ballmera.

“On je vrlo uzbuđen zbog kupovine tima i mogućnosti da bude dio NBA lige, kojoj svojim vlasništvom želi dati pozitivan doprinos.”

Žalba na odluku

Advokat Donalda Sterlinga, kojeg je u aprilu NBA liga zbog rasizma doživotno suspendirala, najavio je žalbu na odluku Suda u Los Angelesu.

“Ukoliko dobijemo pravo na žalbu i Apelacioni sud uvidi sve greške, to će nam omogućiti žalbeni postupak i ova odluka neće ostati na snazi”, rekao je Sterlingov advokat Max Bleacher.

LA Clippersi u vlasniku Donalda Sterlinga bili su 33 godine. U tom periodu nisu osvojili nijednu NBA titulu. Dolaskom novog vlasnika, ambicioznog biznismena Ballmera, navijači se nadaju boljim danima za omiljeni klub.

Izvor: Al Jazeera