NBA planira skraćenu sezonu 2020/21.

Aktuelna sezona prekinuta je sredinom marta zbog pandemije korona virusa (Reuters)

Generalni menadžer američke profesionalne košarkaške NBA ekipe Atlanta Hawksa Travis Schlenk izjavio je kako liga planira skraćenu sezonu 2020/21, kako bi se smanjili mogući problemi koje će uzrokovati kratka pauza između završetka ove sezone, koja je prekinuta sredinom marta zbog pandemije korona virusa, i početka sljedeće.

“Za timove koji stignu do finala ove sezone pauza će biti vrlo kratka, neće igrati samo od sredine oktobra do početka decembra. No, liga želi ostati što je moguće bliže historijskom kalendaru, a to znači završetak ligaškog dijela sezone sredinom aprila i doigravanje do sredine juna sljedeće godine”, kazao je on.

“Na jednom od videosastanaka s nama, generalnim menadžerima, liga je najavila i mogućnost mnogo zgusnutijeg rasporeda sljedeće sezone. U posljednje vrijeme se mnogo radilo na tome da se izbjegavaju situacije igranja utakmica dan za danom, a posebno situacija u kojima su klubovi morali igrati četiri utakmice u pet dana. Ipak, sljedeće sezone igrači bi mogli biti suočeni s vrlo zgusnutim rasporedom utakmica”, izjavio je Schlenk.

Nastavak sezone 31. jula

Jedan od razloga zašto bi sljedeće sezone raspored utakmica u NBA ligi mogao biti zgusnutiji su i Olimpijske igre u Tokiju, koje bi trebale biti održane od 23. jula do 8. augusta sljedeće godine.

Za razliku od timova koji stignu u samu završnicu ove sezone, koja bi se trebala nastaviti 31. jula u Orlandu, a mogla bi potrajati sve do 12. oktobra, Schlenkova Atlanta bit će suočena s potpuno drugačijim izazovom pred novu sezonu.

Hawksi su jedna od osam ekipa koje se neće pojaviti u Orlandu, pa će biti bez službenih utakmica gotovo devet mjeseci, ali i bez formalnih treninga punih osam mjeseci, odnosno od 10. marta do 10. novembra, za kada je zakazano otvaranje trening-kampova pred novu sezonu.

Izvor: Agencije