NBA: Miami i San Antonio poveli

Aktuelni prvak je u svojoj American Airlines Areni pobijedio Brooklyn Netse sa 107:86 i u polufinalu Istoka poveo sa 1-0 (Getty Images)

Košarkaši Miami Heata i San Antonio Spursa ostvarili su pobjede u prvim susretima konferencijskih polufinala doigravanja NBA lige.

Aktuelni prvak je u svojoj American Airlines Areni pobijedio Brooklyn Netse sa 107:86 i u polufinalu Istoka poveo sa 1:0, dok su San Antonio Spursi na Zapadu slavili protiv Portland Trail Blazersa sa 116:92, prenosi Hina.

Brooklyn se odlično držao u prvom poluvremenu, no potom je Miami ubacio u brzinu više i u trećoj dionici serijom sa 24:9 prelomio utakmicu. U posljednjoj četvrtini domaćin je samo potvrdio uvjerljivu pobjedu na otvaranju polufinalne serije.

“Dobro je, poveli smo sa 1:0. Pokazali smo snagu, imali dovoljno energije… Zadovoljan sam načinom na koji smo stigli do pobjede,” kazao je trener Heata Erik Spoelstra.

Miami su do pobjede predvodila petorica igrača sa dvoznamenkastim brojem ubačaja. LeBron James je ubacio 22 poena, Ray Allen je imao 19, Chris Bosh je dodao 15 poena i 11 skokova, Dwyane Wade je ubacio 14, a Mario Chalmers 12 poena.

“Strahovao sam od ove utakmice jer smo pauzirali osam dana, no moj oprez se pokazao pogrešnim. Bili smo sjajni,” dodao je James.

Kod gostiju najefikasniji su bili Joe Johnson i Deron Williams sa po 17 poena.

Druga utakmica na rasporedu je za dva dana ponovno u Miamiju.

Uvjerljivi Spursi

Jednako uvjerljivi bili su i San Antonio Spursi protiv Portlanda. Domaćin je nakon prve četvrtine imao 13 poena viška (29:16), dok je na poluvremenu bilo plus 26 (65:39) i priča je bila zaključena. Ostatak utakmice bio je tek odrađivanje posla.

Briljirao je Francuz Tony Parker sa 33 poena i devet asistencija, Marco Belinelli je dodao 19 poena, Kawhi Leonard 16 poena i devet skokova, dok je Tim Duncan upisao 12 poena i 11 skokova.

“Parker nije uradio ništa što ne radi već godinama. Bio je sjajan, vukao nas je do pobjede. Postigao je 33 poena, no kreirao je mnoštvo akcija za druge. Odlično je odigrao i u odbrani,” sipao je pohvale trener Spursa Gregg Popovich. U redovima Portlanda najefikasniji su bili LaMarcus Aldridge sa 32 poena i 14 skokova, te Damian Lillard sa 17 poena.

Druga utakmica na rasporedu je 8. maja ponovno u San Antoniju.

Rezultati – Istočna konferencija: Miami – Brooklyn 107:86 (Miami je poveo sa 1-0 u seriji na četiri pobjede).

Zapadna konferencija: San Antonio – Portland 116:92 (San Antonio vodi sa 1-0 u seriji na četiri pobjede)

Izvor: Agencije