NBA: Lakersima prva pobjeda ove sezone

Howard u prodoru: LA Lakersi pretrpjeli tri poraza na otvaranju sezone (AP)

Kobe Bryant i Pau Gasol osvojili su dovoljno prvenstvenih trofeja i znaju da se ne bi trebali radovati bilo kojoj pobjedi u prvoj sedmici novembra. Ipak, nakon što su Los Angeles Lakersi pretrpjeli poraze u prvih pet sedmica, Kobe i Pau su ipak proslavili malu pobjedu u košarkaškoj NBA ligi.

Dwight Howard je upisao 28 poena, Bryant 15 poena i osam asistencija, a „jezeraši“ su napokon slavili u ovoj takmičarskoj godini, savladavši Detroit Pistonse na svom parketu (koji i dalje imaju samo poraze u ovogodišnjem bilansu) u nedjelju navečer sa 108:79.

„Morali smo zaustaviti krvarenje, a to se jedino uspješno čini uvjerljivom pobjedom. Malo smo sada smanjili tenzije“, izjavio je Španac Gasol (14 poena).

Metta World Peace postigao je 18 poena za Lakerse koji su u predsezoni pretrpjeli čak osam poraza (0-8), te počeli sezonu s nizom od tri negativna rezultata, iako su u svoje redove tokom ljeta doveli Howarda i Stevea Nasha.

No, brige navijača ovog tima zbog novog napada koji koristi trener Mike Brown i manjka spremnosti dosta iskusnog sastava nestale su protiv Pistonsa, koji nisu ni u jednom trenutku rezultatski ispred Lakersa.

Bolji od ostalih u Detroitu bio je Jonas Jerebko sa 18 poena.

Trijumf Atlante

Atlanta Hawksi su u Oklahoma Cityju pobijedili domaći Thunder 104:95, dominirajući tokom kompletne utakmice.

Al Horford je za Hawkse postigao 23 poena uz 12 skokova, a Lou Williams je ušao s klupe i meč okončao sa učinkom od 19 poena, tri više od Jeffa Teaguea.

Kevin Martin je predvodio Oklahoma City sa 28 poena, od čega je šest „trica“ iz osam pokušaja. Oklahomina zvijezda Kevin Durant je propustio svoj prvi „triple double“ ove sezone sa 22 koša, 12 skokova i osam asistencija, ali je izgubio loptu šest puta.

Rezultati: New York Knicks – Philadelphia 76-ers 100:84, Toronto Raptors – Minnesota Timberwolves 105:86, Orlando Magic – Phoenix Suns 94:115, Oklahoma City Thunder – Atlanta Hawks 95:104, Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 108:79.

Izvor: Agencije