NBA: Dobar početak play-offa za goste

U prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja Istočne konferencije američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Atlanta Hawksi su jutros u Indianapolisu savladali Indiana Pacerse sa 101:93 i poveli sa 1:0 u seriji u kojoj se igra do četiri pobjede.

Pored Atlante, pobjedu na gostovanju na otvaranju četvrtfinalnih serija doigravanja za titulu prvaka napravili su još Brooklyn Netsi i Golden State Warriorisi, dok je prednost domaćeg terena iskoristio samo Oklahoma City Thunder.

Do neočekivane pobjede nad najuspješnijim timom Istoka u ligaškom dijelu prvenstva Atlantu su predvodili Jeff Teague sa 28 i Paul Millsap sa 25 poena. Sa 24 poena, deset skokova i pet asistencija najbolji u redovima Pacersa bio je Paol George.

Za “brake” Brooklyna u Torontu najzaslužniji su bili Joe Johnson i Daron Williams sa po 24 poena. U poraženom Torontu svijetle tačke bili su Kyle Lowry sa 22 poena, sedam skokova i osam asistencija i litvanski reprezentativac Jonac Valančiunas, koji je utakmicu završio sa 17 poena i čak 18 skokova.

Pobjeda Oklahome

Gosti su, dakle, na Istoku imali stopostotan učinak u prvim utakmicama četvrtfinala play-offa, dok je u Zapadnoj konferenciji odnos bio neriješen – 1:1.

Sa 22 koša Kyle Thompson je bio prvi strijelac Golden Statea u pobjedi protiv Los Angeles Clippersa, ali je, čini se, najkorisniji “Ratnik” bio Stephon Kurry sa 14 poena, sedam asistencija i tri ukradene lopte. Pored spomenutog dvojca odličnu partiju pružio je i David Lee, čiji je učinak iznosio 20 poena i 13 uhvaćenih lopti.

U poraženim Clippersima istakao se Chris Paol sa 28 poena, osam asistencija i sedam skokova.

Jedinu pobjedu kao domaćin ostvarila je Oklahoma, savladavši Memphis Grizzliese sa 100:86.

Centralna figura susreta bio je Kevin Durant sa 33 poena, osam uhvaćenih lopti i sedam asistencija. Njemu uz rame Russell Westbrook, koji je utakmicu završio sa 23 poena, deset skokova i pet asistencija. Kod Memphisa istakao se Zack Randolph sa 21 poena i 11 uhvaćenih lopti.

Rezultati: ISTOK:

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 87:94 (Brooklyn vodi sa 1-0 u pobjedama)

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 93:101 (Atlanta vodi sa 1-0 u pobjedama)

ZAPAD:

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 100:86 (Oklahoma vodi sa 1-0 u pobjedama)

LA Clippers – Golden State Warriors 105:109 (Golden State vodi sa 1-0 u pobjedama)

Izvor: Agencije