Nazire li se kraj bešćutnosti države prema jedinom preživjelom s Kornata

Vatrogasci, Prosvjed, Protest, Tisno, Frane Lučić
Vatrogasci iz Tisnog poručuju da, ukoliko stvar ne krene prema konačnom rješavanju Lučićevog slučaja, do 2.000 vatrogasaca dolazi u Zagreb (Hrvoje Lu?i? / Pixsell)

“Drage moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisam s vama smrtno nastradao, odnosno, kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako nije dolazila… Nastradao sam spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojom žrtvom i ozljedama i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima. Zato pozivam tu istu vlast da mi objasni zašto mi to radi i da prestane s tim. Ako ne želi objasniti zašto, molio bih ih da se prestanu izrugivati mojim fizičkim ozljedama te naruženosti i strahu koji sam zadobio stradavajući”.

To su, kako su prenijeli mediji, bile riječi Frane Lučića, vatrogasca iz Tisnog s dalmatinskog otoka Murtera kod Šibenika, na otoku Kornatu 27. kolovoza prošle godine, tri dana uoči obilježavanja 11. obljetnice najveće hrvatske poslijeratne tragedije – smrtnog stradavanja 12 vatrogasaca iz Tisnog i Vodica na Kornatu, katastrofe koju je čudom preživio jedino Lučić.

Financiranje oporavka iz vlastitog džepa

Tim se riječima obratio svojim stradalim kolegama, ali i poslao jasnu poruku u vezi svoje pravne bitke koja traje više od 10 godina i u kojoj traži odštetu zbog svog stradavanja nakon kojeg je ostao težak invalid i potrebna mu je svakodnevna, cjeloživotna i skupa zdravstvena skrb za oporavak, koju mora financirati i vlastitim novcem – značajna sredstva su, naime, potrebna za posebna sredstva kako bi mu koža bila u normalnoj funkciji, a treba i adekvatnu vitaminsku prehranu, između ostaloga.

Tragedija koja je Hrvatsku zavila u crno

Frane Lučić i njegovi pokojni kolege stradali su 30. kolovoza u tzv. eruptivnom požaru prilikom intervencije na otoku Kornat u Nacionalnom parku Kornati. Eruptivni požar je službeno objašnjenje uzroka tragedije u koji, pak, ni nakon svih ovih godina mnogi ne vjeruju ili tim objašnjenjem nisu posve zadovoljni, pogotovo obitelji stradalih vatrogasaca.

Kao što nitko do danas nije odgovarao za tragediju koja je u crno zavila cijelu Hrvatsku. Jedini optuženi, vatrogasni zapovjednik iz Šibenika Dražen Slavica, u travnju prošle godine je po drugi puta nepravomoćno oslobođen krivnje.

Nakon što je prvi spor protiv države i grada Šibenika izgubio, prije mjesec dana zagrebački Općinski sud presudio je u njegovu korist i nepravomoćnom presudom odredio da mu grad i država trebaju isplatiti 1,75 milijun kuna (236.000 eura), što bi s drugim naknadama i kamatama moglo narasti na više milijuna kuna.

No, Državno odvjetništvo (DORH) uložilo je žalbu na tu odluku, ustvrdivši da ne postoji odgovornost Republike Hrvatske u ovom slučaju.

Advokat: Još nismo dobili ništa o nagodbi

Svega 20-ak dana nakon toga pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Tisno održali su mirni prosvjed, upozorivši da postupak ionako predugo traje i žalbom se produljuje Lučićeva pravosudna agonija, a da do sada unatoč teškom stradavanju nije “dobio ni lipe”.

Prosvjed je izazvao veliku pažnju i reakcije u javnosti, a nekoliko dana nakon toga je premijer Andrej Plenković rekao kako treba postići pravičnu nagodbu i zadovoljštinu za Lučića.

Ubrzo nakon toga održan je sastanak premijera s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelinićem i potom objavljeno kako će DORH pokušati postići s Lučićem nagodbu, a Bošnjaković je prije nekoliko dana izjavio da dogovor očekuje za tjedan ili dva.

Lučićev odvjetnik Šime Savić za Al Jazeeru kratko kaže da u vezi nagodbe od državnih institucija još nisu dobili ništa.

“Nismo dobili još nikakav pisani prijedlog od Državnog odvjetništva ili RH. Parnični postupak ide svojim tijekom. Kada dobijemo prijedlog, eventualni, onda ćemo o tome reći svoj stav”, kaže Savić.

Protest vatrogasaca i podrška javnosti

Istovremeno, javnost masovno na društvenim mrežama izražava podršku Lučiću te nikako ne odabrava razvoj događaja prema kojem bi se njegov slučaj i dalje unedogled razvlačio.

U DVD-u Tisno, pak, kažu da se premijer oglasio s najavom pokušaja rješenja slučaja nedugo nakon njihovog prosvjeda pa smatraju da je to značajno utjecalo na sadašnji razvoj situacije.

“Mislim da je to jedini razlog što su oni to pokrenuli jer da nije bilo prosvjeda, ne vjerujem da bi oni tako preokrenuli jer bila je žalba i čemu bi se sad nakon dva dana predomislili. Znači, vjerujem da je stvarno velik utjecaj imalo – nije jedini, ali dosta velik. Pritisak javnosti je krenuo pritiskom vatrogasaca”, kaže predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo.

Kaže kako proces predugo traje te su se nadali da će se nepravomoćnom presudom napokon ta ‘trakavica’ primaknuti kraju i da će Lučić napokon dobiti odštetu.

A onda je uložena žalba koja, smatra, prijeti daljnjim odugovlačenjem. Ukoliko doista do toga dođe, ističe, idući prosvjed bit će u Zagrebu.

Čorkalo: Ako se ne riješi – na Markov trg

“Prvo smo htjeli ukazati na problematiku cijelog sustava, kako to sve dugo traje i onda smo organizirali taj mirni prosvjed i nakon toga su se javili kolege vatrogasci iz cijele zemlje, čak i iz Slovenije, koji bi spremni bili doći ako ćemo dalje ići, prosvjed u Zagrebu ako će biti potrebno”.

Vatrogasci: Spremni smo mi isplatiti Lučića

Vatrogasci iz Tisnog su u jednom medijskom istupu poručili kako su spremni sami obeštetiti Lučića, ako država neće – najavili su, ako treba, prodaju imovine DVD-a, i to ne samo opremu i vozila.

“Nego bi tu išli doslovno i prostori naši i sve ako treba. Jednostavno, ako se to zavlači, to teoretski još može pola godine do dvije godine trajati, koliko sam načuo te neke procedure. Jednostavno predugo traje, ne znamo više što bi napravili. Baš nam je došlo da bi htjeli se to što prije riješi, pa ako treba prodat ćemo sve naše ako drugačije ne ide. Ali ja se nadam da će biti sluha od države”, kaže Čorkalo.

Frane Lučić je preko svog odvjetnika, uz zahvalu na solidarnosti, poručio da se protivi prosvjedima i inicijativama prodaje imovine – pogotovo pred vatrogasnu sezonu – te prikupljanju pomoći od kolega. Odštetu, poručio je, želi izboriti sudskim putem.

“Ja znam da ne bi on volio da se prodaje i da se na neki način umanji DVD Tisno, neka sposobnost djelovanja. On je tu, naš, svako malo se vidimo. Sigurno bi želio da se to riješi pravnim putem, sudski, država i tako to. Mi smo to inicirali sami, nismo ga tu pritiskali, niti je on nešto tražio”, navodi Čorkalo.

Već, navodi, rade planove u slučaju takvog razvoja događaja, unatoč najavi mogućnosti nagodbe, te očekuje da bi se možda već idućeg tjedna moglo znati što će biti.

“Radimo te korake dalje ako se ne riješi sve to da idemo, ako bude potrebno, u Zagreb, Markov trg [sjedište hrvatske Vlade i Sabora]. Velik broj vatrogasaca bi to bio, ugrubo 1.500 do 2.000 ljudi bi bez problema došlo, vatrogasaca, puno vozila, pa se sad ima zakonske procedure zadovoljiti”, navodi Čorkalo.

Nekadašnja hrvatska ministrica pravosuđa, danas odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt, kaže da je nagodba uvijek dobar način rješavanja sporova.

Škare-Ožbolt: Nagodba uvijek dobar način

“Jer se na taj način sprječava dugotrajnost i to cjelokupno natezanje i uvijek je to dobro. Međutim, sada je prvostupanjska presuda donesena, dakle da li će doći u stvarnosti do nagodbe, to ja ne znam”, kaže Škare-Ožbolt.

Stoga nije neuobičajeno, navodi, da se pokušava postići nagodba unatoč žalbi DORH-a na presudu. Neuobičajen je, kaže, možda samo način da se to javno priopći, a posložilo se tako da je to pokrenuto upravo nakon prosvjeda vatrogasaca – o tome, kaže, svatko ima pravo na svoje zaključke.

“Moguće je da je zbog pritiska javnosti jer da nije zbog pritiska javnosti onda bi se to davno prije riješilo”.

U ovakvim slučajevima nagodbe i sličnim slučajevima, objašnjava, kada DORH zastupa Republiku Hrvatsku, on dobiva naloge od nadležnih ministarstava – država procjenjuje.

‘DORH u pravilu dosta kruto postupa’

“DORH u pravilu dosta kruto postupa i sad je pitanje da li su se do sada konzultirali ili ne ili su se jednostavno protivili sami od sebe, procjenjujući da tu nema odgovornosti države. To je složena priča vezano za ovaj slučaj, međutim DORH samostalno djeluje, ali ipak mora konzultirati nalogodavca”.

Ukoliko nagodba ne uspije, navodi, čekat će se odluka drugostupanjskog suda, koja može biti potvrđujuća, ukidajuća, preinačena i slično.

“Procedura normalno ide dalje. S obzirom da taj postupak stvarno dugo traje, postoji mogućnost da drugostupanjski sud vrlo brzo donese odluku”, zaključuje Škare-Ožbolt.

Izvor: Al Jazeera