Navodi o masovnom ubistvu alevija u Siriji

Prema mišljenju analitičara, režim predsjednika Bashara al-Assada pokušava uspostaviti sigurnu zonu oko Damaska po svaku cijenu (AP)

Deseci civila, pripadnika manjinske alevijske zajednice, kojoj pripada i predsjednik Sirije Bashar al-Assad, navodno su ubijeni u centralnoj provinciji Hama.

U bombaškim napadima na selo Aqrab poginulo je ili ranjeno najmanje 125 civila, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), čije je sjedište u Velikoj Britaniji, ali nije mogla odmah dati tačan broj žrtava.

„Ne znamo da li su pobunjenici iza ovog napada, ali ako jesu ovo bi mogao biti najveći osvetnički napad protiv alevija“, kazao je direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Novinarka Al Jazeere Rula Amin, koja se javila iz Bejruta, kazala je kako je „ovo što se desilo za mnoge u Siriji znak za uzbunu, naročito jer su mnogi od ubijenih alevije“.

Aqrab se nalazi blizu Houle, sela sa većinskim sunnitskim stanovništvom gdje je 108 osoba, među kojima je 49 djece i 34 žene, masakrirano 25. maja u napadu za koji su okrivljene naoružane grupe bliske režimu uprkos negiranjima zvaničnog Damaska.

Pokušaj juriša

Sirijski pobunjenici pokušali su u utorak izvesti juriš na kompleks velike vojne akademije na sjevernom prilazu gradu Halepu, pri čemu su se žestoko sukobili s režimskim trupama, saopćili su sirijski opozicioni aktivisti.

SAD ne naoružavaju pobunjenike

SAD su odbacile tvrdnje da tajno naoružavaju i opremaju gerilce koji se bore protiv sirijskog režima.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland odbacila je pisanje lista Sunday Timesa u vezi s “tajnim američkim planom snabdijevanja pobunjenika” u Siriji, potvrdivši da SAD pomažu grupama koje se bore protiv Assada, ali ne vojno.

“SAD su stavile jednu od tih grupa – Jabhat al Nusra – na listu terorističkih organizacija zbog navodnih veza s Al-Kaidom”, podsjetila je Nuland.

Ona je dodala da se SAD nadaju dodatnim sastancima između Brahimija i zamjenika šefova američkog Stete Departmenta i ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Pobunjenici su opkolili akademiju, u kojoj je smješteno oko 3.000 vojnika, još prije nešto više od dvije sedmice, nakon što su preuzeli kontrolu nad jednom velikom zgradom u okviru kompleksa, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenosi AFP.

“Ta škola je veoma značajna zbog svoje veličine i lokacije”, rekao je francuskoj agenciji direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodavši da se kompleks prostire na površini od osam kvadratnih kilometara i da bi bilo veoma teško preuzeti kontrolu nad njim, za šta bi pobunjenicima trebalo na hiljade boraca, prenosi Tanjug.

Na video snimku postavljenom na internetu sa znakom pobunjeničke brigade Liwa al-Tawhid vidi se kako peterica naoružanih ljudi pucaju iz automatskog oružja u pravcu jedne zgrade okružene drvećem, dok se u pozadini čuju eksplozije.

Južne četvrti

U drugim dijelovima pokrajine u ponedjeljak navečer je ubijeno 11 Kurda, među kojima troje djece i dvije žene, kada su granate pogodile disktrikt Sheikh Maksud u Halepu, a 13 ih je ranjeno, navodi Opservatorija.

Prema podacima opozicije, u Damasku je vojska granatirala južne četvrti grada, a južnije od prijestonice su ubijena dva muškarca u bombardiranju grada Daraje.

U međuvremenu je mreža aktivista na terenu izvijestila je o snažnom granatiranju sa vojnog aerodroma Mezzah, u pravcu južnih oblasti Damaska.

Ukupno 112 ljudi, 51 civil, 33 pobunjenika i 28 vojnika, ubijeno je u ponedjeljak širom zemlje, navodi Opservatorija, koja se oslanja na mrežu aktivista, pravnika i ljekara u civilnim i vojnim bolnicama na terenu.

Prema mišljenju analitičara, režim predsjednika Bashara al-Assada pokušava uspostaviti sigurnu zonu oko Damaska po svaku cijenu, kako bi bio u poziciji pregovarati o izlazu iz sukoba, u kojem je, prema podacima Opservatorije, od proljeća 2011. godine ubijeno više od 44.000 ljudi.

Iranski prijedlog

Iran je predstavio svoj plan za rješavanje sirijske krize u šest glavnih tačaka, od kojih je najvažnija potpuni prestanak nasilja i isporuke oružja Siriji.

Iranska inicijativa podrazumijeva prestanak svakog stranog miješanja, početak nacionalnog dijaloga te održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u zemlji u što kraćem roku, objavljeno je u utorak na internet portalu Cham Press.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian rekao je da je Teheran prijedlog predstavio Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Egiptu, kao i specijalnom izaslaniku Ujwedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdaru Brahimiju, prenosi Srna.

“Iranski prijedlog je pozitivno primljen”, izjavio je Abdollahian.

Ove izjave dolaze uoči novog sastanka grupe “Prijatelji Sirije”, koji bi u srijedu trebao biti održan u Marakešu u Maroku, a bit će posvećen jačanju strane pomoći sirijskoj opoziciji.

Grupa “Prijatelji Sirije” okuplja oko 100 arapskih i zapadnih država, međunarodnih organizacija i predstavnike sirijske opozicije.

Rusija ne učestvuje na sastancima ove grupe, jer je ocijenila da učesnici ne pokušavaju uspostaviti međusirijski dijalog, već pripremaju teren za stranu intervenciju.

Ponuda Ekvadora

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa rekao je da će njegova zemlja razmotriti da ponudi politički azil Assadu i njegovoj porodici, ako sirijski lider to zatraži.

“Mi ćemo razmotriti svaki zahtjev za azil kao apel ljudskog bića čija se osnovna prava moraju poštovati”, kazao je Correa za brazilski dnevnik Folha de Sao Paolo.

On je dodao da će u slučaju Assadovog zahtjeva Ekvador to pažljivo i odgovorno razmotriti.

U isto vrijeme Correa je odbacio izvještaje izraelskih medija da je mogući azil Assadu i njegovoj porodici razmatran tokom posjete zamjenika sirijskog šefa diplomatije Faisala Mekdada Ekvadoru prije dvije sedmice.

Sirijska opozicija, uz pomoć Zapada i nekih arapskih zemalja, pokušava zbaciti Assada i to se navodi kao glavni uslov za rješenje 20-mjesečnog sukoba.

Ekvador je u augustu odobrio politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koga traže vlasti u Švedskoj zbog optužbi za silovanje, a ni Sjedinjene Države mu nisu naklonjene nakon što je na njegovoj internetskoj stranici objavljeno više stotina hiljada tajnih diplomatskih depeša.

Pola miliona izbjeglica

Broj sirijskih izbjeglica registriranih u regiju oko Sirije i u zemljama sjeverne Afrike premašio je pola miliona, saopćeno je u utorak u Ženevi iz UNHCR-a.

Sirijci su uglavnom prebjegli u četiri države u okruženju, Tursku, Liban, Jordan i Irak, u koje dnevno pređe više od 3.000 izbjeglica.

Samo 40 posto registriranih sirijskih izbjeglica živi u izbjegličkim kampovima, dok većina živi izvan njih često u iznajmljenim kućama ili različitim kolektivnim centrima, navodi se u saopćenju UNHCR-a.

U Libanu i u sjevernoj Africi ne postoje izbjeglički kampovi.

U Jordanu samo 24 posto izbjeglica živi u kampovima, 50 posto ih živi u iračkim kampovima, dok su sve izbjeglice u Turskoj smještene u kampovima.

Do sada je u Turskoj otvoreno 14 kampova, tri u Iraku i tri u Jordanu.

Prema posljednjim podacima UNHCR-a, u Libanu se nalazi 154.387 sirijskih izbjeglica, 142.664 u Jordanu, 136.319 u Turskoj, 64.449 u Iraku i 11.740 u zemljama sjeverne Afrike.

Izvor: Agencije