Navodi o drugom Zatvoreniku X u Izraelu

Zatvorenik X se, navodno, nalazi u zatvoru Ayalon kraj Tel Aviva (AP)

Izraelski mediji objavili su da se drugi takozvani Zatvorenik X drži u strogoj tajnosti u Izraelu, u potpunoj izolaciji tokom mnogih godina.

U februaru su australski mediji objelodanili da je postojao prvi Zatvorenik X, koji je imao dvojno izraelsko-australsko državljanstvo, da se zvao Ben Zygier i da se objesio u zatvoru u decembru 2010. godine.

Kasnije su isti mediji objavili da je izgleda radio za Mosad, ali da je nehotice sabotirao jednu akciju.

Identitet drugog, kao ni prvog, ne znaju zatvorski čuvari. Zatvoren je u dobro čuvanoj ćeliji bez prozora u zatvoru Ayalon kraj Tel Aviva, navodi se u izvještajima.

Ozbiljne optužbe

Taj drugi Zatvorenik X može samo kratko šetati u dvorištu okruženom zidom.

Kao i Zygiera, koji je bio u istom zatvoru, drugog Zatvorenika X neprestano prate kamere kako bi se spriječilo moguće samoubistvo.

Predsjedavajući parlamentarne komisije za vanjsku politiku i odbranu Izraela Avigdor Lieberman kazao je da je drugi Zatvorenik X suočen s izuzetno ozbiljnim optužbama, ali je naglasio da se poštuju prava izraelskih zatočenika.

Advokat Avigdor Feldman, koji je posjetio Zygiera nekoliko dana prije nego što se ubio, kazao je da je slučaj protiv drugog zatvorenika gori i da uključuje vrlo ozbiljno narušavanje sigurnosti.

“Kada čitam detalje šokiran sam kao građanin Izraela”, kazao je advokat.

Misteriozno hapšenje i smrt Zygiera šokiralo je i Izrael i Australiju kada je to objavljeni prvi put.

Izraelci su posebno bili iznenađeni početnim embargom na objavljivanje te vijesti, koji se, kako se pokazalo, nije mogao poštovati.

Australska štampa je objavila da se on objesio u ćeliji u kojoj je to, navodno, bilo nemoguće učiniti, u bloku 15 zatvora Ayalon i naširoko pisala o prikrivanju njegovog postojanja i razloga pritvaranja.

Kada je vijest o njemu objavljena, izraelski ministar unutrašnje sigurnosti Yitzhak Aharonovich govorio je da nema zatvorenika u Izraelu koji se drži inkognito.

Nacionalna sigurnost

Ove sedmice je članica ljevičarskog Meretza Zahava Gal-On optužila Aharonovicha da je lagao pred Parlamentom, ali je ministar tvrdio da zatvorenike u Izraelu štiti zakon.

Neki slučajevi se ne mogu javno otkriti a da nemaju utjecaja na nacionalnu sigurnost, rekao je Aharonovich, dodavši da nema zatvorenika u Izraelu čije se postojanje krije od Suda.

Sudski dokumenti koje je citirao list Haaretz navode da je drugi Zatvorenik X već osuđen, ali se ne otkriva šta je učinio.

Haaretz je prenio da se drugi zatvorenik drži u bloku 13 i da se njegovim slučajem bave sigurnosna služba Shin Bet i obavještajni oficiri u zatvoru.

Australski mediji objavili su ranije da je Zygier nehotice sabotirao vrhunsku tajnu špijunsku operaciju, čiji je cilj bio da se tijela nestalih izraelskih vojnika u Libanu vrate kući.

Izvor: Agencije