Navijačka pjesma dvije reprezentacije hit u regiji

Ante Vlašić, reper iz Imotskog koji ima hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, poznatiji kao Ante Cash, objavio je pjesmu “Vatreni Zmajevi”, koja je za kratko vrijeme postala regionalni hit.

Pjesma o nogometnim reprezentacijama BiH i Hrvatske, koje će učestvovati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a koja je na servisu YouTube objavljena u četvrtak, već ima više od 25.000 pregleda i veliki broj pozitivnih komentara.

“Dosta mržnje”, “Naprijed braćo Hrvati”, “Bosna i Hrvatska u finalu”, “Pjesma je pravo osvježenje u ovoj tmini”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

U novom navijačkom hitu Ante, koji se pojavljuje u dresovima obje reprezentacije, nabraja igrače dva tima, navodeći da među braćom nema rivala, a pjesmu završava opisujući finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva između BiH i Hrvatske na Marakani.

A ko će pobijediti u finalu – „koga briga, to finale nećemo ni igrat, remi u finalu može, pošteno, pjeva Maksimir, pjeva Koševo“.

Spot je sniman u Sarajevu i Zagrebu, a navijači iz obje zemlje već znaju stihove kao što su „zemljo moja jedina od Mandže i Edina… zemljo moja jedina od Poljuda do Koševa, znaj da tebe volim ja…“.

Iznenađen uspjehom

Za Al Jazeeru kaže kako je iznenađen “instant” uspjehom, koji je pjesma “Vatreni zmajevi” zabilježila u manje od pola dana, a pjesma se odnosi na obje države čiji je državljanin.

“Kada smo pripremali pjesmu i spot očekivali smo da će se to ljudima sviditi. No, ovoliku pomamu iskreno nismo očekivali i veoma nam je drago zbog toga”, govori Ante Cash.

Rođen je prije 27 godina u Imotskom, hrvatskom mjestu iz kojeg mu je otac, dok mu je majka iz Hercegovine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ali je ostao posvećen muzici.

“Diplomirao sam i ne bavim se njome, koliko se to može kazati u ovo vrijeme. Preciznije je reći ne radim u struci, nego sam se našao u muzici.”

Naredni album koji je u pripremi zove se „Zloćko, a ne zločinac“ i mnoge asocira na parolu „Heroj, a ne zločinac“, koja se odnosila na hrvatskog generala Antu Gotovinu.

„Nemam ja direktno pjesme koje se povezuju o Anti, no zbog igre slučaja i imena koje imam su me povezivali sa njim, pa tako kad god radimo malo se referiramo na njega. Više govorim o svakodnevnom životu, pa su takve pjesme ‘Danke Deutschland’ i ‘Cigla je stigla’, koje će biti na novom albumu i koje su veoma dobro prihvaćene“, kaže on.

Njemačka, hraniteljica Balkana

“Danke Deutschland” je pjesma posvećena Njemačkoj, odnosno radnicima sa balkanskog podneblja koji rade u ovoj evropskoj državi. Kako Vlašić, odnosno Ante Cash zna kazati, “Njemačka je hraniteljica Balkana i obećana zemlja za Balkance”.

“Vatreni zmajevi” je navijačka pjesma dvije reprezentacije sa Balkana, a neki stihovi, poput “Svjetski mediji će opet da nas blate, ljut je Platini, ljut je i Blater, okrenut ćemo janje i mezit baklave na centru Marakane” mogu se odnositi na ponašanje navijača sa ovog podneblja.

“Naravno, protiv sam nasilja i takvih primitivnih scena, no naši navijači, znači navijači obje reprezentacije su jako temperamentni, glasni, takvi smo kao narod. Ipak, nismo Šveđani, pa da se ponašamo kao u teatru.”

“Ova priča oko janjeta i baklava, pa to sam zamislio da, zapravo, nogometaši na terenu urade, da umjesto u utakmice finala naprave piknik. Kako je trenutno stanje kod nas, malo će koji navijač otići na Svjetsko. Koliko će ih biti možda bi im i bilo dovoljno jedno janje”, kaže uz smijeh naš sagovornik.

Izvor: Al Jazeera