Navijači Celtica skupili 160.000 eura za Palestinu

Navijači su tokom prošlosedmičnog meča istakli više od 100 palestinskih zastava uprkos ranijim upozorenjima (Reuters)

Navijači škotskog nogometnog kluba Celtic sakupili su 136.000 britanskih funti, odnosno skoro 160.000 eura, za dva dana za palestinske dobrotvorne organizacije nakon što je pokrenut postupak protiv kluba pred Disciplinskom komisijom Evropske nogometne asocijacije.

Kako podsjećaju britanski mediji, navijači Celtica izveli su protest, koji je organizirala navijačka grupa Green Brigade, protiv Izraela tokom duela u škotskom Glazgovu između domaćina i izraelskog kluba Hapoel Beer Sheba u doigravanju za plasman u grupnu fazu Lige evropskih prvaka.

Navijači su tokom prošlosedmičnog meča istakli više od 100 palestinskih zastava, uprkos ranijim upozorenjima kako će na taj način prekršiti UEFA-ina pravila o političkim stavovima na zvaničnim utakmicama.

Nakon što je pokrenut slučaj pred UEFA-om, na internetskoj stranici gofundme.com pokrenuta je inicijativa za prikupljanje sredstava koja je vrlo brzo sakupila veću količinu novca.

Informacije o inicijativi dijeljene su, i idalje se dijele, preko društvenih internetskih mreža pod oznakom #MatchTheFineForPalestine.

Brojne ranije kazne

Po UEFA-inim pravilima, nedozvoljeno je isticanje palestinske zastave, jer je to “isticanje političkog stava”.

U pravilniku se navodi kako su zabranjene sve poruke “političke, ideološke, vjerske, uvredljive i provokativne prirode”.

Kako navode mediji, u proteklih pet sezona UEFA je kaznila Celtica najmanje osam puta.

Na Facebook stranici organizatora protesta izraelskim nogometnim klubovima ne treba dozvoliti nastupe u takmičenjima, “zbog sistema aparthejdskih zakona i praksi, koje uključuju kolonizaciju na osnovu vjere i etničke pripadnosti, vojnu okupaciju i segregaciju na preostaloj palestinskoj zemlji te zbog više od 90 zakona koji diskriminiraju domicilne Palestince koji čine 20 posto stanovništva današnjeg Izraela”.

Odluku o eventualnoj kazni Celticu UEFA bi trebala donijeti 22. septembra.

Celtic je prošle sedmice savladao Hapoel sa 5:2, u utorak navečer je rezultat u Izraelu glasio 2:0 za domaćina te je škotski klub izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Izvor: Agencije