Navalni pušten iz berlinske bolnice

Navalni sa suprugom u berlinskoj bolnici: Jedna od novijih fotografija koje je Rus objavio na Instagramu (EPA)

Iz njemačke bolnice u kojoj se liječio ruski opozicionar Aleksej Navalni saopćeno je kako se njegovo stanje popravilo dovoljno da bude pušten iz te zdravstvene ustanove, prenosi agencija Anadolija.

Navode iz bolnice Charite u Berlinu u srijedu kako se nakon 32 dana stanje Navalnog „popravilo dovoljno da bude otpušten iz akutne stacionarne njege“.

Iz bolnice su potvrdili da je Navalni otpušten u utorak.

Dodaju kako „na temelju pacijentovog napretka i trenutnog stanja, ljekari koji su ga liječili vjeruju da je moguć potpuni oporavak“, ali da je još uvijek prerano za procjenu potencijalnih dugoročnih posljedica zbog trovanja.

Otrov novičok

Navalniju, najglasnijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu.

Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalni je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je prebačen na liječenje u njemačku prijestolnicu.

Prvobitno je iz Navalnijevog ureda iznesena tvrdnja da je moguće da je otrovan čajem na aerodromu, a glasnogovornik njemačke vlade Steffan Siebert je 2. septembra saopćio da su u organizmu ruskog opozicionara pronađeni tragovi otrova novičok.

Naknadno su to potvrdile i laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, dodaje Anadolija.

Izvor: Agencije