Navaljni spriječen u pokušaju da napusti Moskvu

Aleksej Navaljni, Rusija
Aleksej Navaljni tvrdi da mu nije konkretno pojašnjeno zbog čega mu je zabranjeno putovanje (EPA)

Ruski odvjetnik i politički aktivist Aleksej Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara politike ruskog predsjednika Vladimira Putina, nije uspio otputovati u Francusku kako bi prisustvovao parnici na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, prenosi Anadolija.

Navaljni (42) je na Twitteru priopćio da ga je u pokušaju da napusti Rusiju spriječila policija u zračnoj luci u Moskvi.

Ističući da se policija pozivala na odluku tužiteljstva, Navaljni tvrdi da mu nije konkretno pojašnjeno zbog čega mu je zabranjeno putovanje.

“Graničari su mi rekli da imam zabranu napuštanja Rusije. Postoji pismo u kojem se navodi da mi je zabranjeno napuštanje teritorija, ali se ne objašnjava zašto”, napisao je Navaljni na svom Twitter profilu.

Navaljni: Politički motivi hapšenja

Naveo je da se spremao krenuti na let za Frankfurt na putu za Strasbourg, gdje se Europski sud za ljudska prava treba u četvrtak očitovati po njegovih više žalbi.

On je na Europskom sudu za ljudska prava ranije pokrenuo postupak od kojeg očekuje da utvrdi jesu li njegova česta uhićenja u Rusiji politički motivirana.

On traži od Europskog suda da prizna “političke motive” njegovih ponovljenih uhićenja. 

Kao osnivač Fonda za borbu protiv korupcije, Navaljni slovi za jednog od najpopularnijih oporbonjeka u Rusiji, a bio je organizator i brojnih prosvjeda u toj zemlji.

Navaljni je više puta uhićen posljednjih godina na margini prosvjeda organiziranih protiv vlasti, koji su uglavnom bili zabranjeni.

Više puta dobio je kraće zatvorske kazne ili je plaćao novčane kazne.

Vodeća figura ruske opozicije

Navaljnji je postao vodeća figura ruske oporbe od velikih prosvjeda 2011. i 2012. godine.

Rekao je da je žrtva nelegalnih uhićenja i arbitrarnih lišavanja slobode.

Uzalud je osuđivao ta uhićenja pred ruskim sudovima prije nego se obratio sudu u Strasbourgu, gdje je uložio pet žalbi između 2012. i 2014. godine.

U ožujku ove godine je proglašeno da se ne može kandidirati za predsjedničke izbore zbog presuda protiv njega, koje on smatra političkim.

Izvor: Agencije