Navaljni po izlasku iz zatvora: Protesti će samo rasti

Navaljni, koji važi za najvećeg neprijatelja Kremlja, osuđen je prošlog mjeseca na 30 dana zatvora zbog organiziranja nedozvoljenih protesta opozicije (EPA)

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni pušten je danas iz zatvora u kojem je proveo 30 dana, objavila je na internetskoj društvenoj mreži Twitter njegova glasnogovornica Kira Jarmiš, a prenosi agencija Reuters.

On je nakon izlaska iz zatvora rekao da će se protesti protiv vlasti nastaviti i da će biti masovniji. 

“Sada vidimo da im laži i prevare nisu dovoljne. Nije im dovoljno da zabrane kandidatima da izađu na izbore. Oni namjerno žele da uhapse desetine ljude i pretuku na stotine… To pokazuje da ne postoji podrška ovom režimu. Oni to osjećaju i uplašeni su.”

Navaljni je dodao da ne sumnja da će se talas protesta povećati uprkos, kako tvrdi, “pravim djelima zastrašivanja i terora koji se trenutno događaju dok se ljudi nasumice hapse”.

On je poručio da će “režim ozbiljno zažaliti zbog onoga što je uradio”, prenosi Reuters.

Sud u Moskvi prethodno je odbio zahtjev direktora zatvora u kojem je Navaljni služio kaznu od 30 dana da mu se ona produži za 18 sati.

Navaljni, koji važi za najvećeg neprijatelja Kremlja, osuđen je prošlog mjeseca na 30 dana zatvora zbog organiziranja nedozvoljenih protesta opozicije.

U bolnici zbog osipa

Dok je bio u zatvoru, Navaljnom se na licu pojavio jak osip, za koji su doktori rekli da je posljedica alergijske reakcije, javila je agencija AP.

On je zbog osipa proveo 18 sati u bolnici, a pojedine pristalice lidera protesta opozicije smatraju da je on bio otrovan.

Direktor zatvora u kojem kaznu služi Navaljni tražio je da mu se kazna produži za spomenutih 18 sati, ali je taj zahtjev sud u Moskvi odbio.

Izvor: Agencije