Naučnici zabilježili ogroman kosmički sudar

Sa trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti astronaute od štetnih efekata radijacije (EPA)

Naučnici su zabilježili sudar dvije neutronske zvijezde 130 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumijevanju tajni svemira, saopćila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Opservatorija LIGO, u kojoj rade naučnici koji su dobili Nobelovu nagradu za fiziku zbog bilježenja gravitacijskih talasa, i interferometar Virgo upozorili su 17. augusta astronome širom svijeta da su zabilježeni gravitacijski talasi događaja nazvanog “GW170817” da bi dvije sekunde kasnije teleskop INTEGRAL evropske agencije i teleskop Fermi američke agencije NASA zabilježili kratke izljeve gama-zraka iz istog smjera.

Astronomi su brzo ustanovili da se izvor nalazi u galaksiji NGC 4993 u sazviježđu Hidra – pojavila se tačka svjetlosti u dijelu u kojem ranije ništa nije bilo vidljivo. Timovi naučnika analizirali su podatke s teleskopa Hubble, čime su dobili prve opservacijske podatke o kilonovi, odnosno sudaru dva izuzetno gusta svemirska objekta, najvjerovatnije dvije neutronske zvijezde.

Kašičica od milijardu tona

Neutronske zvijezde, koje su toliko guste da bi kašičica njihove materije imala masu od gotovo milijardu tona, sve su se brže okretale jedna oko druge dok se nisu sudarile, rekla je astronomkinja Maria R. Drout s Instituta Carnegie za AP.

Slike s teleskopa Hubble u vidljivoj i infracrvenoj svjetlosti pokazale su objekat u NGC 4993 koji je svjetliji od nove, ali bljeđi od supernove, navodi ESA. Slike pokazuju da je objekat uočivo blijedio u idućih šest dana opservacija s Hubblea.

“Ovim dobijate sve što ste željeli”, rekao je profesor fizike Duncan Brown, jedan od 4000 naučnika koji su posmatrali sudar dvije neutronske zvijezde.

Od sudara neutronskih zvijezda do Zemlje su stigli gravitacijski talasi koji su dosad primijećeni jedino prije dvije godine, što je nagrađeno ovogodišnjom Nobelovom nagradom. Ali ti gravitacijski talasi nastali su sudarom crnih rupa. Budući da crne rupe ne emituju svjetlost, astronomi od tog događaja ništa nisu mogli vidjeti.

Sada imaju vidjeti, mjeriti i analizirati mnogo toga: materiju, svjetlost i radijaciju. Time je i Hubbleov teleskop prvi put zabilježio izvor gravitacijskih talasa.

Kako nastaje zlato

Naučnici su dosad vjerovali da sudar neutronskih zvijezda ima dovoljnu snagu da može stvoriti masivnije elemente, ali nisu bili sigurni jer nisu opazili takav događaj.

“Vidimo kako zlato nastaje”, rekao je Brown za AP.

Proračuni na osnovu teleskopskih mjerenja ultraljubičaste svjetlosti pokazali su da je ukupna masa izbačenih teških elemenata 1300 puta veća od mase Zemlje. I sva ta materija, zajedno s lakšim elementima, izbačena je u svim smjerovima i sada se širi svemirom.

Sudar je pomogao u objašnjavanju porijekla jedne od najopasnijih sila u svemiru, kratkih bljeskova gama-zraka – zraka radijacije koji mogu izbrisati život na planeti koja im se nađe na putu.

Ti zraci krenuli su u dva smjera, rekao je David Reice s Kalifornijskog tehnološkog instituta, dodajući da, srećom, Zemlja nije bila na njihovom putu, ali i da su nastali isuviše daleko da bi bili opasni.

Izvor: Agencije