Naučnici razvili neuronsku mrežu za otkrivanje COVID-a 19

Mreža ima bazu podataka sa 10.000 slika (EPA)

Naučnici iz Novosibirska razvili su neuronsku mrežu za otkrivanje infekcije korona virusom koristeći rentgenske snimke i slike računarske tomografije, prenosi Tanjug.

Mreža ima bazu podataka sa 10.000 slika, izjavio je šef odsjeka za primjenjenu informatiku Državnog univerziteta za ekonomiju i menadžment u Novosibirsku Sergej Tereščenko na forumu o urbanim tehnologijama, preneo je TAS S.

“Koristeći slike, ljekari treba da utvrde da li postoje (u plućima) neke patološke promene. Drugo, ako postoji upala pluća, neophodno je definisati prirodu ove upale pluća, jer je upala pluća uzrokovana COVID-om malo drugačija od upale pluća izazvane drugim faktorima. Da bismo riješili ovaj zadatak, odlučili smo da koristimo metod računarskog vida”, rekao je Tereščenko.

On je objasnio da metoda računarskog vida podrazumjeva stvaranje neuronske mreže koja će identifikovati oštećenje pluća pomoću skupova podataka – podataka koji se sastoje od velikog broja različitih slika pluća.

Pandemija se širi Evropom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Evropa imala rekordnih 1,5 miliona potvrđenih slučajeva korona virusa u prošloj sedmici i da je dostigla brojku od deset miliona zaraženih, od ukupno 44 miliona oboljelih od COVID-19 u svijetu.

“Broj hospitaliziranih porastao je na nivo koji nismo vidjeli od proljeća, a broj smrtnih slučajeva naglo je porastao za više od 30 posto. Evropa je ponovo u epicentru ove pandemije”, naglasio je doktor Hans Kluge, direktor WHO-a za Evropu, u obraćanju evropskim ministrima zdravstva.

Rekordne brojke zaraženih na dnevnom nivou bilježi mnogo država.

Izvor: Agencije