Naučnici predlažu testiranje ruske marsovske sonde

Cilj projekta je uspostavljanje interplanetarne stanice za istraživanje Marsa i njegovih satelita (EPA)

Ruski automatizovani interplanetarni sistem (AMS) trebalo bi prvo testirati na asteroidu Apofis prije slanja u misiju na Marsov mjesec Fobos, navode naučnici iz Asocijacije za istraživanje i proizvodnju Lavočkin.

Naučnici smatraju da misija, pod kodnim imenom Boomerang, neće samo pružiti mogućnosti da se testiraju osnovne kontrole leta, već će dati i značajne naučne informacije, prenosi Tass. 

“Demonstracioni let AMS-a može biti izveden šemom posjeta malim nebeskim tijelima u dalekom svemiru (asteroidima). Ovo će omogućiti provjeru osnovnih funkcija AMS-a u kontrolisanim uslovima”, naveo je tim naučnika za magazin koji izdaje Asocijacija Lavočkin.

Interplanetarna stanica

Autori također predlažu slanje malog satelita do asteroida Apofis, koji bi kružio oko njega deset godina i pružio informacije o putanji asteroida.

Slična test misija je predlagana i prije neuspješne Fobos-grant misije, ali nije provedena.

Fobos-grant misija tokom koje je korištena AMS letjelica je lansirana 9. novembra 2011. Sistem je uspješno dospio do niske zemiljine orbite, ali je ostao “zaglavljen” tamo zbog kvara na motoru. 

Kasnije je Rusija najavila da namjerava da ponovi misiju tokom Boomeranga/Ekspedicije-M projekta. Cilj projekta je uspostavljanje interplanetarne stanice za istraživanje Marsa i njegovih satelita i da se dobiju uzorci zemljišta sa Fobosa. Postoji mogućnost da letjelica bude lansirana 2024. godine.

Izvor: Agencije