Naučnici: Požari u Australiji će postati normalna pojava

Australija, Požar
Naučnici su zaključili da postoji veza između klimatskih promjena i povećane učestalosti požara (EPA)

Britanski znanstvenici tvrde da su požari u Australiji samo ‘proba’ za ono što će svijet doživjeti porastom temperatura, javlja BBC.

Richard Betts iz Centra Met Office Hadley smatra da je to samo dio uvjeta života koje će svijet doživjeti porastom prosječne temperature za tri stupnja, prenosi Tanjug.

U analizi utjecaja klimatskih promjena, znanstvenici su zaključili da rizici od požara postoje u cijelom svijetu, kao i da postoji veza između klimatskih promjena i povećane učestalosti požara.

Rizici i u drugim regijama

“To je primjetno u mnogim regijama, uključujući zapad SAD-a i Kanadu, južnu Europu, Skandinaviju i Amazoniju. Zagrijavanje uzrokovano ljudskim faktorom povećava rizik od požara i u drugim regijama, poput Sibira i Australije”, rekao je Matthew Jones sa Sveučilišta East Anglia.

U studiji se navodi i da će se utjecaj brojnih faktora na klimatske promjene pogoršavati sve dok svijet ne poduzme nešto kako bi stabilizirao klimu, kao i da je potrebno smanjiti emisije ugljik-dioksida.

“Ukoliko to ne učinimo, imat ćemo sve gori utjecaj, prema kojem će nam ovo što se sada događa u Australiji biti normalno”, navodi se u studiji.

Izvor: Agencije