Naučnici poručili Trumpu: Virus neće nestati s toplijim vremenom

Predsjednik SAD-a tvrdi da će se korona virus povući s toplijim vremenom (EPA)

Američki naučnici uputili su pismo Bijeloj kući u kojem tvrde da se ne čini da će korona virus nestati s dolaskom toplijeg vremena.

Američki predsjednik Donald Trump sedmicama tvrdi da će virus, “kada postane toplije, čudesno nestati”.

U pismu Bijeloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome da toplije i hladno vrijeme utječu na korona virus nisu konkretni.

Napominju da čak i ako toplije vrijeme utječe na virus, to neće biti u velikoj mjeri jer je vrlo malo ljudi u svijetu dosad postalo imuno na virus.

“Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se korona virus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje efekta prenosa ne može dovesti do znatnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera”, navodi se u pismu.

Navedeno je da je jedna studija o epidemiji u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uvjetima maksimalne temperature.

Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

Dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt, rekao je da, iako se možemo nadati da će vrijeme doprinijeti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega.

“Moramo i dalje primjenjivati socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prenosa”, kazao je Schaffner za američke medije, prenosi Tanjug.

“Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, s dolaskom toplijeg vremena. Virusi inače nestaju u aprilu”, rekao je Trump ranije u pismu guvernerima.

Tu tvrdnju ponovio je kasnije na političkom skupu u New Hampshireu.

“Izgleda da će virus nestati u aprilu. Poznato vam je da, kad postane malo toplije, virusi čudesno nestaju”, rekao je predsjednik SAD-a.

Izvor: Agencije