Oglasi

Naučnici otkrili stotine mutacija korona virusa

Još nije utvrđeno šta će te mutacije značiti za širenje virusa u populaciji i koliko efikasna vakcina može biti.
Laboratorij, Istraživanje, ZnanstvenikNadgledanje malih promjena u strukturi virusa važno je za razumijevanje razvoja vakcinaReuters - Ilustracija

Znanstvenici u SAD-u i Velikoj Britaniji identificirali su stotine mutacija korona virusa, koji izaziva bolest COVID-19, ali još nitko nije utvrdio šta će to značiti za širenje virusa u populaciji i koliko učinkovito cjepivo može biti.

Preliminarna istraživanja iz SAD-a sugerirala su da jedna određena mutacija – D614G – postaje dominantnom i može učiniti bolest zaraznijom, a možda i opasnijom, ali rezultati istraživanja još nisu službeno objavljeni, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Druga studija sa Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL) identificirala je 198 mutacija virusa koje se ponavljaju.

Jedan od njezinih autora Francois Balloux istaknuo je kako mutacije same po sebi nisu loša stvar te da ništa ne sugerira da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije nego što se očekivalo.

Vakcina se prilagođava svake godine

"Zasad ne možemo reći postaje li SARS-CoV-2 manje ili više smrtonosnim i zaraznim", kaže Balloux.

Prema studiji sa Sveučilišta u Glasgowu, koja je, također, analizirala mutacije, te promjene ne predstavljaju različite sojeve virusa.

Škotski su znanstvenici zaključili da trenutačno cirkulira samo jedna vrsta virusa.

Nadgledanje malih promjena u strukturi virusa važno je za razumijevanje razvoja cjepiva.

Virus gripe, primjera radi, mutira tako brzo da se cjepivo mora prilagođavati svake godine kako bi se nosilo sa specifičnim sojem koji cirkulira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.