Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

Ono što se smatralo slojem vezivnog tkiva zapravo su odjeljci ispunjeni tečnošću (EPA)

Naučnici bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel u New Yorku otkrili su potpuno novi organ u ljudskom telu, koji bi im ubuduće mogao pomoći u boljem razumevanju širenja raka.

Ono što se sve do sad smatralo slojem gustog vezivnog tkiva zapravo su nizovi odeljaka ispunjenih tečnošću, koji su nazvani interstitium.

Ti odeljci koji predstavljaju novi organ se nalaze odmah ispod kože, a njima su, također, obložena pluća, creva, krvne žile i mišići, te oni tako tvore mrežu čvrstih i rastezljivih proteina.

Veza s imunološkom reakcijom organizma

Znanstveni tim koji stoji iza otkrića tvrdi da ti svi odeljci verojatno služe za apsorbovanje udaraca i onda time i zaštite osetljivog tkiva od oštećenja, objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Petros Benias i David Carr-Locke iz bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel su ugledali interstitium istražujući žučni kanal pacijenta u potrazi za znakovima raka.

Ustanovili su da su sva dosadašnja ispitivanja ljudskog tela previdela interstitium, jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu traži isušivanje tečnosti, čime se zapravo uništava struktura tog organa.

Samim tim, umesto da se to identifikovalo kao tečnošću ispunjeni jastučići u čitavom telu, spljošteni odeljci su smatrani samo slojem vezivnog tkiva.

“Tokom biopsije je ta tečnošću ispunjena tvorevina uvek izgledala kruto, no sad znamo šta je to zapravo i da se prostire po celom telu”, pojašnjava Neil Theise, patolog sa Univerziteta New York, koji su konsultovali gore pomenuti naučnici.

Zamrznuto tkivo za obavljanje biopsije uzeto je od još 12 pacijenata i omogućilo očuvanje anatomije novopronađene strukture.

Nove metode testiranja na karcinom

Shvatili su, takođe, da tečnost iz interstitiuma otiče u limfni sistem, odnosno u mrežu žila koje provode limfu, a to je povezano s imunološkom reakcijom organizma.

S obzirom na to da omogućuju brži prolaz tečnosti telom, međusobno povezane stanice verovatno imaju tu nuspojavu da pospešuju širenje karcinoma telom.

Naučnici veruju kako će pomoću ovih saznanja otkriti nove metode testiranja na karcinom, prenose mediji.

Izvor: Agencije