Naučnici otkrili kako datirati otisak prstiju

Ova tehnika se mora testirati na pravim mjestima zločina (AFP)

Holandski forenzičari kažu da su otkrili kako precizno datirati otiske prstiju, što je otkriće koje bi jednog dana moglo omogućiti policiji da datira otiske prstiju sa mjesta zločina starih nekoliko godina.

„Nije baš Sveti gral otiska prstiju, ali jeste veoma bitno otkriće“, kaže Marcel de Puit, istraživač otisaka prstiju na Holandskom institutu za forenziku.

„Policija nas redovno pita možemo li datirati otiske prstiju sa mjesta zločina“, kaže on, naprimjer kada se otisci prstiju komšije nađu na mjestu provale.

Da li su otisci ostavljeni za vrijeme zločina ili ranije, kada je komšija došao na kafu?

Unikatan trag

„Mogućnost datiranja otisaka znači da možete odrediti kada je potencijalni sumnjivac bio na mjestu zločina ili čiji su otisci relevantni za istragu“, kaže De Puit.

Otisci ostavljaju skoro pa unikatne tragove na površini, koji mogu biti kopirani i uspoređeni sa bazom podataka da se identificira sumnjivac, što je policijska tehnika koja se koristi od ranih godina 20. stoljeća.

Otisci su napravljeni od znoja i masti, uključujući i kompleksan miks holesterola, aminokiselina i proteina.

„Hemikalije u ovim otiscima mogu biti analizirane“, kaže De Puit. „Neke nestaju vremenom, pa su međusobne proporcije tih hemikalija ono čime ustanovljavamo vrijeme stvaranja otiska.“

Raniji pokušaji probijanja formule datiranja otiska prstiju su bili neuspješni, jer su se bazirali na količini hemikalija, a ne na njihovoj međusobnoj proporciji, kaže De Puit.

Uzimajući u obzir temperaturu okruženja, koja utječe na brzinu propadanja otiska, forenzičari mogu datirati otisak na „unutar dan ili dva“, ukoliko nisu stariji od 15 dana.

Nova tehnika mora biti detaljno testirana na stvarnim mjestima zločina kako bi se stvorila baza podataka, prije nego što može biti iskorištena u krivičnom gonjenju, nadamo se „unutar godinu dana“, kaže De Puit.

Kako se baza bude širila, tako će rasti i pouzdanost tehnike, pa će policija moći koristiti i otiske koji su stari više godina.

Izvor: Agencije