Naučnici otkrili bakteriju koja se ‘hrani’ plastikom

'Naša glavna poruka jest: izbjegavajte odlaganje plastike u okolini', kažu naučnici (EPA)

Poznato je da je plastika sve veći problem za životnu sredinu, dijelom i zato što ju je vrlo teško reciklirati, ali naučnici su nedavno identificirali bakteriju koja bi mogla doprinijeti razgradnji jedne od najotpornijih vrsta plastike, poliuretana.

Riječ je o bakteriji Pseudomonas sp. TDA1, prenosi Hina, pozivajući se na Science Alert.

Naučnici pretpostavljaju da bi upravo ona mogla “razbiti” neke hemijske veze koje “drže” plastiku na bazi poliuretana, vrstu koja se koristi za izradu raznih predmeta, od frižidera do obuće.

Poliuretan se pri visokim temperaturama ne otapa, pa ga je vrlo teško uništiti, ali čini se da Pseudomonas sp. TDA1 može izmijeniti neke hemijske tvari od kojih se sastoji ta vrsta plastike.

Naučnici su ustanovili da ta bakterija ne samo da razgrađuje plastiku nego je koristi kao hranu za pokretanje procesa.

U laboratorijskim istraživanjima hranili su je ključnim hemijskim komponentama poliuretana.

Prva koja ‘napada’ poliuretan

“Ustanovili smo da bakterije mogu koristiti ove spojeve kao jedini izvor ugljika, dušika i energije”, kaže mikrobiolog Hermann Heipieper iz Centra Helmholtz za istraživanje životne sredine u Leipzigu.

“Ovo otkriće važan je korak u istraživanju mogućnosti ponovnog korištenja teško reciklirajućih proizvoda od poliuretana”, dodaje.

Heipieper je rekao da je sljedeći korak identifikacija gena koji kodiraju enzime koje bakterija proizvodi za razgradnju poliuretana.

Bakterija pronađena na odlagalištu plastičnog otpada prva je za koju se zna da “napada” poliuretan.

Milioni tona plastike proizvode se svake godine za izradu predmeta poput sportske obuće, pelena, kuhinjskih spužvi, izolacije od pjene, ali se takva plastika uglavnom šalje na odlagališta jer ju je preteško reciklirati.

Nakon što se razgradi, može otpuštati toksične i kancerogene hemikalije, koje bi ubile većinu bakterija, ali novootkriveni soj uspijeva preživjeti.

Premda su istraživanjem identificirane bakterija i neke njene ključne karakteristike, ostaje još mnogo posla prije nego što se ona bude mogla koristiti za obradu velikih količina plastičnog otpada.

Članovi istraživačkog tima pojasnili su da Pseudomonas sp. TDA1 potječe iz grupe bakterija koje uspijevaju razgraditi toksične organske spojeve i dio su porodice ekstremofilnih mikroorganizama koji mogu preživjeti i u najtežem okruženju.

‘Ne bacajte plastiku u okolinu’

“Kad u okolini imate ogromne količine plastike, to znači da ondje ima puno ugljika i on će se moći iskoristiti kao hrana. Tu je i veliki broj bakterija, a njihov razvoj vrlo je brz. No, to ne znači da će rad mikrobiologa rezultirati potpunim rješenjem problema”, rekao je Heipieper.

Navodi da bi moglo proći i deset godina prije nego što se bakterija bude mogla naveliko koristiti te da je u međuvremenu presudno smanjiti nivo korištenja plastike, koju je teško reciklirati, kao i količinu plastike u okolini.

“Naša glavna poruka jest: izbjegavajte odlaganje plastike u okolini”, kazao je Heipieper.

Ranija istraživanja pokazala su da i neke gljivice mogu razgraditi PET plastiku, a larve voskovih moljaca, koje se obično uzgajaju kao mamac za ribe, mogu “pojesti” polietilenske vrećice.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Microbiology.

Izvor: Agencije