Oglasi

Naučnici napravili robota koji kreira potomke

U pet pokušaja, 'majka robot' je dizajnirala, napravila i testirala generacije 'djece'.
Istraživači su programirali robotsku ruku, odnosno 'robota majku', koja samostalno kreira svoje 'dijete'EPA - Ilustracija

Prema istraživanju objavljenom u naučnom časopisu PLOS One, roboti mogu dizajnirati, napraviti i testirati svoju "djecu".

Rezultati istraživanja koje su proveli naučnici sa Odsjeka za inženjering u Cambridgeu i Instituta za robotiku u Cirihu pokazali su da roboti ustvari mogu dizajnirati i testirati svoje buduće generacije.

Istraživači su programirali robotsku ruku, odnosno robota majku, koja samostalno, bez ljudske pomoći, kreira svoje dijete, odnosno blokove sa ugrađenim motorom.

'Genetsko programiranje'

Nakon toga robot testira njegove mogućnosti, primjećuje moguće nedostatke i radi prepravke na sljedećoj generaciji.

Na taj način genetskim programiranjem poželjne i kvalitetne osobine prenosi na iduće generacije.

U pet pokušaja, majka robot je dizajnirala, napravila i testirala generacije koje čini desetoro djece, a za svaku novu generaciju koristila je informacije prikupljene iz ranijih pokušaja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.