NATO želi stabilan i siguran Zapadni Balkan

Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne tražite članstvo', rekao je Tacan Ildem (Anadolija)

Želimo stabilan, siguran i napredan Zapadni Balkan, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tacan Ildem, dodavši da Alijansa podržava pregovore između Srbije i Kosova.

“NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži”, rekao je on na otvaranju Sedme beogradske NATO sedmice u Beogradu, pod nazivom “Prolazimo kroz zidove”.

Ildem je kazao da su dva ključna razloga za to, prenosi Anadolija.

“Prvo, dijelimo s vama vaše viđenje demokratije i dobrosusjedskih odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susjedi NATO-a sigurni i stabilni, i mi smo stabilni i sigurni”, naveo je.

‘Bombardiranje nije bilo protiv naroda’

Kako je rekao, NATO shvata “teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti” i podržava njene ambicije za bližu integraciju s Evropskom unijom.

“Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne tražite članstvo”, kazao je Ildem.

On je rekao da NATO shvata da je Alijansa kontroverzna u Srbiji te da NATO kampanja tokom bombardiranja 1999. godine nije bila protiv naroda, već da bi zaštitila civile, a da je svaki nevini izgubljeni život tragedija zbog koje žale.

Sedma beogradska NATO sedmica traje u Beogradu do 14. novembra, a ključne teme su očekivanja od Samita NATO lidera u Londonu, odnosi Srbije i NATO-a, kao i novi pogledi na regionalnu saradnju.

Izvor: Agencije