NATO: Zapadni Balkan važan dio naših sigurnosnih interesa

NATO, Sjeverna Makedonija
Geoana kaže da je jarbol pripremljen i očekuje ceremoniju podizanja zastave Sjeverne Makedonije (EPA)

Zapadni Balkan i dalje je važan dio sigurnosnih interesa za NATO i Europsku uniju, izjavio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana.

“Radujemo se prijemu Sjeverne Makedonije kao naše 30. saveznice. Radujemo se završnoj proceduri ratifikacije u nacionalnom parlamentu jedne od zemalja saveznica. Već smo pripremili jarbol i očekujemo lijepu svečanost podizanja zastave naše nove saveznice”, rekao je on za rumunjski servis Radija Slobodna Europa (RSE), prenosi Beta.

“NATO je danas prisutan na Kosovu, već smo poželjeli dobrodošlicu Crnoj Gori kao novoj saveznici, prije toga smo, naravno, imali Sloveniju, a zatim i Hrvatsku. Albanija je važna saveznica u regiji”, kazao je Geoana.

“Tako da je jasno da je, pod jedan, pristupanje Sjeverne Makedonije, ostvareno kroz politiku otvorenih vrata – realno i kredibilno; pod dva, Zapadni Balkan ostaje područje interesa za euroatlantsku zajednicu, za NATO i EU”, naveo je zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

‘Srbija važan partner’

Na pitanje zabrinjava li blizak odnos koji Srbija ima s Moskvom i Pekingom Geoana je odgovorio da se “vrlo pažljivo prate prisustvo i utjecaj drugih globalnih igrača u regiji, uključujući i u Srbiji”.

“Već vidimo da je većina zemalja Balkana dio euroatlantskih struktura i nadamo se da će to imati pozitivan utjecaj i na Srbiju, njezine politike i blagostanje njezinih građana”, rekao je Geoana i dodao da “Srbija ostaje važan igrač na Balkanu i to je nesporno”.

“Također, kad je riječ o NATO-u, Srbija je partner, mi surađujemo s njom, ali, naravno, tu postoje ograničenja u želji da odnosi budu bliži, iz razloga koji su očiti. Zato vjerujemo da je konstruktivna suradnja sa Srbijom dobra politika. Također se radujemo pristupnim pregovorima EU-a sa Srbijom i ostalim državama koje još nisu članice EU-a”, naveo je Geoana.

Izvor: Agencije