NATO za obostrano prihvatljivo rješenje u dijalogu Srbije i Kosova

Počašćen sam odlukom saveznika NATO-a da produže moj mandat, napisao je Jens Stoltenberg (Arhiva)

Severnoatlantski savez snažno podržava dijalog Srbije i Kosova i, kad je reč o “mogućim usaglašavanjima granica”, nada se da će dve strane naći obostrano prihvatljivo rešenje, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu, koji će 5. decembra, zajedno sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini razmotriti “odnose NATO-a sa zemljama zapadnog Balkana”.

Na pitanje novinara da li Atlantski savez strahuje da bi rešenje u dijalogu Srbije i Kosova koje bi uključilo neke “korekcije granica” moglo da ima posledica po bezbednost Stoltenberg je rekao da “NATO snažno podržava dijalog Srbije i Kosova jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja”.

Čelnik Atlantskog saveza je podsetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Srbije i Kosova.

KFOR ostaje nepristran

“Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Srbiju i za Kosovo”, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, “važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak”.

Istakao je da će “NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu; tamo je naša operativna misija KFOR, koja je značajna za stabilnost”.

“KFOR će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zagarantovani i da će biti ostvaren napredak ka političkim naporima da se dođe do rešenja kroz političke pregovore”, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Izvor: Agencije