Oglasi

NATO ukrajinskoj vojsci šalje opremu za komunikaciju

Obećana oprema je dio pomoći od 40 miliona eura koju je Alijansa namijenila za jačanje oružanih snaga Kijeva.
NATO će ukrajinsku vojsku ovog mjeseca snabdjeti opremom za sigurnu komunikacijuEPA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da će Sjevernoatlantska alijansa ukrajinsku vojsku ovog mjeseca snabdjeti opremom za sigurnu komunikaciju.

"Rekao sam predsjedniku Porošenku da ću do kraja ove godine ukrajinskim oružanim snagama dostaviti opremu za sigurnu komunikaciju", kazao je Stoltenberg, poslije sastanka s predsjednikom Ukrajine povodom eskalacije sukoba s Rusijom, prenosi Reuters.

Obećana oprema je dio pomoći od 40 miliona eura koju je NATO namijenio za jačanje oružanih snaga Kijeva.

'Smirenosti i uzdržanosti Ukrajine'

Stoltenberg je izrazio poštovanje prema "smirenosti i uzdržanosti Ukrajine" tokom krize s Rusijom i ponovio podršku Alijanse težnjama te bivše sovjetske republike ka pridruživanju NATO-u, čemu se Moskva žestoko protivi.

Moskva se opire međunarodnim pozivima da oslobodi tri ukrajinska vojna broda koja je ruska pogranična straža zaplijenila prošlog mjeseca u Kerčkom moreuzu, napominje britanska agencija.

Porošenko je u četvrtak rekao da je apsolutni prioritet njegove zemlje da osigura povratak svojih mornara.

Lideri Evropske unije će, na samitu kasnije tokom dana, razgovarati o Ukrajini i Rusiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.