NATO uhapsio talibanskog lidera

Britanski ministar odbrane Philip Hammond obišao je bazu ubrzo nakon napada (EPA)

NATO je saopćio da je u utorak uhapsio talibanskog lidera za kojim se tragalo zbog napada bez presedana na veliku vojnu bazu na jugu Afganistana, u kojem su ubijena dva američka marinca i uništeno šest američkih mlaznih lovaca.

Neimenovani talibanski lider i još dva osumnjičena pobunjenika uhapšeni su u okrugu Nad Ali u provinciji Helmand, gdje je smještena ogromna baza Bastion, navodi se u saopćenju međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zajednička akcija

“Snage sigurnosti su uspješno izvele akciju hapšenja talibanskog lidera, poslije zajedničkih napora afganistanskih i koalicionih snaga u cilju hvatanja talibanskih pobunjenika odgovornih za napada na bazu Bastion”, dodaje se u saopćenju.

Snage NATO-a vjeruju, kako navode, da je osumnjičeni pružao podršku onima koji su izveli napad na bazu u petak uvečer, ali ne iznose više detalja o tome.

ISAF nastavlja istragu o tome kako je 15 talibanskih komandosa, naoružanih prslucima sa eksplozivom, oružjem i raketama i odjevenih u američke uniforme, uspjelo preskočiti zid jedne od najosiguranijih baza u zemlji.

Talibani su ranije saopćili da su napad izveli kako bi se osvetili za antiislamski video koji je izazvao nasilne proteste širom islamskog svijeta.

NATO insistira na tome da pobuna u Afganistanu slabi i da pobunjenici zato pribjegavaju napadima koji izazivaju veliku medijsku pažnju.

Međutim, stručnjaci ocjenjuju da napad na bazu pokazuje koliko su dobro pobunjenici postali obučeni, dok pojedinci smatraju da je akcija izvedena uz pomoć iz same baze, u kojoj se nalazi blizu 28.000 ljudi.

Princ Harry bio zaštićen

Britanski ministar odbrane Philip Hammond izjavio je da je princ Harry bio dodatno zaštićen kada su talibanski pobunjenici napali bazu.

Princ Harry, koji je pilot u vojnoj misiji u bazi Bastion, odveden je na sigurno mjesto kada je postalo jasno da je došlo do prodora pobunjenika u bazu.

Hammond je rekao da “Harry služi tamo kao običan oficir, ali jasno je da se dodatna sigurnost uspostavlja onda kada se ustanovi da bi mogao biti meta zbog toga jer je to što jeste”.

Izvor: Agencije